Kardinál Veglio: Obavy z běženců jsou přirozené. Církev formuje citlivé svědomí

20.8.2015 

Dnes bylo zveřejněno téma poselství k Mezinárodnímu dni migrantů, který připadne na 17. ledna příštího roku. Zní: Migranti a utečenci nás interpelují. Evangelní odpověď milosrdenství. Téma zveřejnila Papežská rada pro pastoraci migrantů a lidí mimo domov. Ke zmíněnému Mezinárodnímu dni vyhlašovanému OSN vydává Petrův nástupce každoročně zvláštní poselství. (Na fotce jsou migranti, kteří se vylodili v Řecku.) Předseda zmíněné Papežské rady kardinál Antonio Maria Veglio v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas odpověděl mimo jiné na otázku, zda je rozumné mít obavy před imigranty:

Myslím, že je normální mít strach. Nejsem z těch, kteří si myslí, že všechno jde dobře a že mohou přijít všichni. Je to reálný problém pro každý národ, nejenom pro Itálii. Je normální a přirozené, že každý člověk žije svůj život ve svém soukromí, a běžence, kteří přicházejí, vnímá jako ohrožení své svobody a přemýšlí o těžkostech, které může přinést společné soužití. Nelze však budovat zdi. Církev nechce něco takového, co by chtěl každý. Krajnosti nikdy nedělají dobře.

Církev tedy mluví o přijetí, ale nikoli všech?

Církev nabádá mezinárodní instituce i samu sebe, aby se pohlédlo na to, co se dá dělat. Jednou už přece byla řeč o této krizi a žádný program přijat nebyl. Bylo to ještě za Kaddáfího, který hrozil, že do Evropy přijde dva miliony migrantů, pokud mu nebude poskytnuta pomoc. Evropa však neudělala takřka nic. Nyní je tu problém. Je zapotřebí určité politiky. Nelze říci „přijímáme všechny“, ale nelze říci ani „všichni pryč“. Není to snadné, ale je zapotřebí, aby Evropa zkoumala příčiny těchto jevů. Je známo, že příčinou imigrace jsou války a chudoba. Války se však vedou zbraněmi. Pomysleli jsme však někdy na to, že by bylo dobré zavést kontrolu na obchodováním se zbraněmi. Protestujeme, když přicházejí běženci, ale kdo prodává zbraně? Jsou to bohaté země.. uprostřed toho všeho má církev vydávat svědectví a dělat, co může – nemůže ale všechno – musí však vzhledem k těmto jevům přinejmenším formovat citlivé svědomí.

Říká předseda Papežské rady pro pastoraci migrantů, kardinál Veglio.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.