Papež: Rodina nemá být rukojmím ekonomických ukazatelů

19.8.2015 

Generální audience se opět konala ve vatikánské aule Pavla VI., jejíž klimatizované prostředí chrání poutníky před horkem. Dnes však také před deštěm, který se spustil v ranních a dopoledních hodinách. Zaplněnou aulu s kapacitou 7 tisíc osob papež František nejprve prošel středem a zdravil se s přítomnými. Samotnou katechezi pak jako obvykle uvedlo čtení v několika jazycích z druhého listu apoštola Pavla Soluňanům (3,10-12), kde je řeč o práci a zahálce a známá slova: Kdo nechce pracovat, ať nejí. Ve své promluvě papež mimo jiné řekl:

Moderní organizace práce někdy vykazuje nebezpečnou tendenci považovat rodinu za zábranu, obtíž a pasivní položku produktivity práce. Ptejme se však: jaké produktivity? A pro koho? Takzvané „chytré město“ nepochybně oplývá službami a organizací, je však často nevraživé například vůči dětem a starým lidem.
Někdy se ten, kdo projektuje, zajímá o správu individuálních pracovních sil, které hromadí a používá anebo odpisuje podle ekonomické prospěšnosti. Rodina je velkým prubířským kamenem. Pokud ji organizace práce drží jako rukojmí anebo dokonce překáží jejímu rozvoji, pak je jisté, že lidská společnost začala pracovat proti sobě samé!

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Papež František v závěru generální audience obrátil pozornost k výročí vzniku mnišské komunity v Taizé:

Zítra oslaví komunita v Taizé sedmdesáté páté výročí svého vzniku. Chtěl bych spolu s modlitbou poslat svůj pozdrav bratřím mnichů, kteří si připomínají svého milovaného zakladatele bratra Rogera Schütze, od jehož smrti před třemi dny uplynulo deset let. Přeji komunitě v Taizé požehnané putování.

Generální audience se skončila společnou modlitbou Otče náš a požehnáním Petrova nástupce, který se potom jako obvykle dlouze věnoval osobním kontaktům s přítomnými nemocnými.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.