Papež: Veliké věci, které Všemohoucí učinil Panně Marii, promlouvají k nám

15.8.2015 

V poledne na slavnost Nanebevzetí Panny Marie oslovil papež František několik tisíc věřících, kteří se sešli pod okny apoštolského paláce na Svatopetrském náměstí. Petrův nástupce mimo jiné řekl:

Chvalozpěv matky Boží nám umožňuje vytušit plný smysl Mariina života. Je-li Pánovo milosrdenství hybnou silou dějin, pak je nepřípustné, „aby nad ní panovala smrt. Vždyť ona nám dala Dárce života“ (Preface). To všechno se netýká pouze Marie. „Veliké věci“, které jí učinil Všemohoucí, se hluboce dotýkají nás, promlouvají k nám o naší životní cestě a připomínají nám cíl, který čeká na nás: Otcův dům. Náš život nahlédnutý ve světle Mariina Nanebevzetí není bezcílné toulání, nýbrž pouť, která i se všemi svými nejistotami a strastmi vede k bezpečnému cíli, do domu našeho Otce, který nás očekává s láskou. Je krásné myslet na to, že máme Otce, který nás s láskou očekává, a že také naše Matka je nahoře a s láskou na nás čeká.
Proto dal Bůh svému putujícímu lidu znamení „naděje a útěchy na jeho cestě“ (
ibid.). Toto znamení má tvář a jméno, zářivou tvář Pánovy Matky a požehnané jméno Marie, milostiplné, protože uvěřila v Pánovo slovo. Jako členové církve máme sdílet slávu naší Matky, protože díky Bohu také věříme v Kristovu oběť na kříži a křtem se na tomto tajemství spásy podílíme.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před Angelus je ZDE

Po hlavní promluvě papež František obrátil pozornost k neštěstí, ke kterému došlo před dvěma dny asi sto padesát kilometrů jihovýchodně od Pekingu ve městě Tchien-ťin, kde vybuchl sklad nebezpečných chemikálií, přičemž přišlo o život asi 100 lidí a dalších 700 bylo zraněno.

Myslím v této chvíli na obyvatelstvo města Tchien-ťin na severu Číny, kde řada explozí zapříčinila smrt a zranění mnoha lidí a obrovské škody. Modlím se za ty, kteří byli zabiti, a za všechny lidi zkoušené tímto neštěstím. Pán ať je jim útěchou a podporuje ty, kdo tiší jejich utrpení.

Po společné modlitbě Anděl Páně Petrův nástupce všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.