Anatolie má nového apoštolského vikáře

14.8.2015 

Papež František jmenoval nového apoštolského vikáře Anatolie, tedy území zahrnujícího východní polovinu Turecka. Stal se jím sedmašedesátiletý otec Paolo Bizzeti z Tovaryšstva Ježíšova, který až dosud zastával funkci rektora koleje Antonianum a ředitele formačního centra pro laiky v Padově. Otec Bizzeti přebírá úřad apoštolského vikáře po italském kapucínovi Ruggerovi Franceschinim. Apoštolský vikariát v Anatolii, který podléhá přímo Svatému stolci, má přibližně pět tisíc pokřtěných a osm farností. Nově jmenovanému apoštolskému vikářovi Anatolie papež přidělil titulární stolec v Tabe. Italský jezuita Paolo Bizzeti, specialista na blízkovýchodní problematiku, o tamější církvi v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas řekl:

Je to malá, ale živá komunita, která je hrdá na svoji víru, kterou žije v podmínkách zajisté nesnadných. Turecko je však obrovská země, která má také pěknou tradici tolerance a náboženského pluralismu. Mohli bychom říci, že je zemí, kde se různá náboženská vyznání vždycky setkávala a kde docházelo k plodné výměně mezi západní a východní tradicí. Doufám tedy, že bude možné zde upevňovat mosty a vztahy mezi křesťanskými komunitami rozesetými na různých místech a jít ve šlépějích svatého Pavla, který vytvářel svazky mezi křesťanskými komunitami východu i západu.

Protože v Turecku, jak známo, převažuje islám, bude ve vašem působení mít významnou roli mezináboženský dialog…

Je důležitý více než kdy jindy a více než kdy jindy musíme zejména v modlitbě prosit jediného Boha, aby nás chránil před rozděleními, neplodnými válkami a fundamentalismem. Jsem přesvědčen, že drtivá většina lidí neschvaluje ani násilí, ani fundamentalismus. Musíme dávat hlas tomu, co tato většina cítí a chce.

S jakými pocity přijímáte svoje nové poslání?

Půjdu tam v pokoře. Nejsem nejmladší, musím se naučit turecky… Vydám se tam těsně před začátkem Jubilejního roku Milosrdenství s prosbou, aby ke mně všichni byli milosrdní a s nadějí, že jim Boží milosrdenství také ponesu.

Říká nový apoštolský vikář Anatolie, italský jezuita Paolo Bizzeti.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.