Amnesty International prohlásila prostituci za lidské právo

13.8.2015 

V Dublinu v těchto dnech po dvou letech zasedala Mezinárodní rada Amnesty International, která podle svého vlastního prohlášení (11.8.) schválila „revoluční rozhodnutí“ – tedy uznat prostituci za lidské právo a v důsledku toho pak bránit práva sexuálních pracovníků. „Tito pracovníci jsou vysoce marginalizovanou skupinou, hrozí jim trvalé riziko diskriminace, násilí a zneužití. Naše světové hnutí takto připravuje cestu k politickým opatřením, která by hájila lidská práva sexuálních pracovníků“, uvedl Salil Shetty, indický generální tajemník Amnesty International.

Strategie nevládní organizace přitom předpokládá legalizaci prostituce – tento pojem ovšem nahrazuje termínem „sexuální práce“. Zákaz či dokonce trestní postih takovéto „sexuální práce“ pak podle Amnesty International „porušuje lidská práva poskytovatelů sexuálních služeb“. „Sexuální pracovníci“ jsou podle lidskoprávní organizace poškozováni kupříkladu násilným vynucováním testů na virus HIV a dalšími zdravotnickými zákroky, vydíráním, obtěžováním, fyzickým a sexuálním násilím, vyloučením ze zdravotnické péče a sociálních služeb a podobně.

Nevládní organizace sice nadále vystupuje proti „nucené práci, obchodování s lidmi“ (včetně toho spojeného se sexuálním vykořisťováním) a proti „sexuálnímu zneužívání nezletilých“. Tyto jevy ovšem nijak nesouvisejí se „sexuální prací“, vyplývá z „klíčového dokumentu“ Amnesty International. Lidská práva zažívají svůj historický den, objasnil generální tajemník organizace, který bude nadále ovlivňovat naši agendu v této kritické oblasti.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.