Svatý stolec posiluje vztahy s Indonésií

12.8.2015 

„Svatý stolec již delší dobu považuje Indonésii za vzor pokojného soužití a tolerance různých náboženských skupin,“ prohlásil vatikánský státní sekretář po úterní schůzce s indonéskou ministryní zahraničí Retno Marsudiovou. Kardinál Pietro Parolin je na oficiální návštěvě Indonéské republiky, ze které odcestuje do Východního Timoru, aby tam slavil mši svatou na památku pětistého výročí od zahájení evangelizace. Státní sekretář Svatého stolce v pondělí 10. srpna zavítal do sídla Sdružení států jihovýchodní Asie (Association of Southeast Asian Nations). S indonéskou ministryní zahraničí vatikánský diplomat jednal o čtyřech tématech: mezináboženské soužití, kulturní spolupráce, práce sdělovacích prostředků a vzdělávání.

Obě strany vydaly v závěru třicetiminutové schůzky společné prohlášení, ve kterém potvrzují své rozhodnutí posílit vzájemné vztahy a zahájit rozhovory na poli mezináboženského dialogu. V souvislosti s možnou spoluprací ve školství ministryně Marsudiová zdůraznila, že již nyní studuje ve Vatikánu nejméně 1500 indonéských duchovních. Uvažuje se o bilaterální spolupráci Papežské univerzity Urbaniana s Islámskou univerzitou v Jakartě. V kulturní oblasti bude navázána spolupráce s Vatikánskými muzei, která zorganizují výstavu soch a reliéfů z indonéského poutního buddhistického chrámu Borobudur. Na poli sdělovacích prostředků se předpokládá spolupráce Indonéského státního rozhlasu s Vatikánským rozhlasem, která příští rok začne přímým přenosem velikonočních obřadů z převážně křesťanského ostrova Flores.

Dodejme, že Vatikán byl prvním státem, který 17. srpna 1945 uznal nezávislost Indonésie. Kardinál Parolin do Jakarty přicestoval jako vůbec první sekretář Svatého stolce od navázání diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi v roce 1950. Dobré vztahy Svatého stolce s nejlidnatější islámskou zemí světa nicméně zpečetily papežské návštěvy – poslední apoštolská cesta sv. Jana Pavla II. připadla na rok 1989.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.