Zveřejněno téma 49. Světového dne míru

11.8.2015 

Papežská rada Iustitia et Pax dnes vydala tiskové prohlášení, ve kterém oznamuje titul příštího papežského poselství ke Světovému dni míru. Dokument Svatého otce ponese název „Vítězstvím nad lhostejností dosáhnout míru“. Netečnost a nezájem o rány dnešní doby jsou jednou z hlavních příčin toho, že světu chybí mír, předesílá Papežská rada některé myšlenky z poselství papeže Františka.

„Informovanost sama o sobě neznamená, že budeme současným problémům věnovat více pozornosti. Je nutné se ve svědomí otevírat vzájemné podpoře a soudržnosti, a v tomto směru mohou podat zásadní přínos kromě rodin také učitelé, vychovatelé, mediální a kulturní pracovníci, umělci a intelektuálové. Mír předpokládá úsilí, obrácení, tvořivost a zodpovědné nakládání s vážnými otázkami, jakými jsou fundamentalismus a s ním spojené krveprolévání, pronásledování z náboženských a etnických důvodů, porušování práv a svobod národů, vykořisťování a zotročování lidí, korupce a organizovaný zločin, války, uprchlictví a nucená migrace. Formace o těchto tématech je základní formou konstruktivní reakce a současně příležitostí k potírání daných negativních jevů tím, že nastolíme kulturu zákonnosti, dialogu a spolupráce.“

Prostorem, který vyžaduje každodenní překonávání netečnosti, je novodobé otroctví, kterému bylo věnováno loňské poselství ke Světovému dni míru pod titulem „Už ne otroci, ale bratři“, připomíná dnešní tiskové prohlášení Papežské rady Iustitia et Pax. Dodejme, že Světový den míru vyhlásil papež Pavel VI. a každoročně připadá na 1. leden.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.