Vyobrazení sv. Terezie z Ávily na papežské medaili

8.8.2015 

Na výslovné přání Svatého otce Františka není na pamětní medaili třetího roku pontifikátu vyobrazena papežova tvář, jak to bývá běžné, nýbrž karmelitánská mystička a učitelka církve, sv. Terezie od Ježíše. Medaile, která je necelý měsíc v prodeji (od 10.7. 2015 v prodejnách Vatikánského nakladatelství a v sídle Správy majetku Apoštolského stolce), byla vyražena v roce pětistého výročí narození ávilské světice.

Za tuto zvláštní poctu papeži Františkovi osobním dopisem poděkoval generální představený bosých karmelitánů, o. Saverio Cannistrá, který píše: „V roce natolik důležitém pro syny a dcery sv. Terezie vnímáme, drahý papeži Františku, vaši blízkost a povzbuzení, abychom toto výročí prožívali v jeho ryzí církevní dimenzi.“ Generální představený tereziánského karmelu pak připomíná oba letošní papežovy listy, věnované odkazu sv. Terezie. „Toto další gesto latinskoamerického papeže je důvodem k radosti, ale také k zodpovědnosti. Zavazuje nás, abychom byli dcerami a syny hodnými církve, kteří v naslouchání Ježíšova slova Pánovi ochotně slouží v jeho nejposlednějších bratrech, aby je utěšili a pozvedli“, píše italský bosý karmelitán.

Zobrazení španělské mystičky na papežské medaili upomíná na slavné sousoší „Vidění sv. Terezie“, které v roce 1647 vytvořil Gian Lorenzo Bernini a které je umístěno v římském kostele Panny Marie Vítězné (Santa Maria della Vittoria). Doprovází je nápis: Amorem Christi in animo teneamus, který vyzývá, abychom v každém okamžiku života měli na paměti Kristovu lásku.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.