Více než dva tisíce mrtvých migrantů ve Středozemním moři

6.8.2015 

Od začátku letošního roku utonulo ve Středozemním moři dva tisíce migrantů, tedy o 400 více než za stejně dlouhé období loňského roku. Celkově vloni našlo v moři svůj hrob 3279 osob. Smutný údaj vyplývá ze zprávy, kterou v úterý zveřejnila Mezinárodní organizace pro migraci. Tatáž nevládní organizace informuje, že od počátku roku se k evropským břehům připlavilo 188 tisíc běženců. V tomto týdnu jejich příliv prolomí dvousettisícovou hranici.

Stejně jako v loňském roce ztratilo nejvíce lidí život při plavbě Sicilským průlivem, která je velmi nebezpečná. Cesty do Itálie si tak doposud bohužel vyžádaly mnohem více obětí než plavby do Řecka (1930 ku 60). Pouze minulý víkend zahynulo v Sicilském průlivu 19 lidí. Zemřeli žízní a vyčerpáním. Jak vyplývá ze svědectví těch, kteří přežili, pitná voda na palubě byla používána ke chlazení motorů.

Další tragédie se odehrála ve středu ve vzdálenosti 22 námořních mil od libyjských břehů. Převrátilo se tu dřevěné plavidlo, na kterém se tísnilo čtyři sta až šest set migrantů, převážně z Afriky. Nejméně sto osob, včetně žen a dětí, bylo uzavřeno v podpalubí. Do palermského přístavu dnes odpoledne dorazilo 370 zachráněných migrantů a 26 mrtvých těl.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.