Setkání mladých na památku bratra Rogera

3.8.2015 

Francouzské vesnice Taizé se připravuje na mimořádné oslavy. V letošním roce si totiž ekumenická komunita z Taizé připomíná několik důležitých výročí. Letošní 12. květen byl dnem nedožitých stých narozenin zakladatele komunity bratra Rogera Schütze, na 16. srpna naopak připadne desáté výročí jeho smrti. Navíc toto společenství v letošním roce slaví 75. výročí svého založení. Poprvé za dobu existence komunity se všichni její členové z celého světa sejdou v Taizé.

Vrcholem oslav bude týden od 9. do 16. srpna, kdy se v Taizé bude konat „shromáždění za novou solidaritu“ určené zejména mladým ve věku od 18 do 35 let. Program tohoto setkání nabídne vedle ranní společné modlitby také doprovázenou meditaci na trojici témat: radost, prostota a milosrdenství. Chybět nebudou ani svědectví osob angažovaných ve službě společnosti a odpolední workshopy.

Na neděli 16. srpna odpoledne je naplánována vzpomínková bohoslužba na památku bratra Rogera, na níž přislíbilo účast na sto představitelů různých křesťanských církví i zástupci dalších náboženství.

Od 30. srpna do 6. září se naopak bude konat mezinárodní konference, která se bude věnovat odkazu bratra Rogera pro teologické myšlení. Setkání je určeno mladým teologům do 40 let.

Petr Havlíček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.