Film o členech Švýcarské gardy na Benátském filmovém festivalu

2.8.2015 

Svatý stolec bude poprvé v historii reprezentován na Benátském filmovém festivalu. V jeho rámci bude uveden dokumentární film, který ukazuje život členů Švýcarské gardy. Nese název „Nejmenší armáda na světě“ a režisér Gianfranco Pannone jej natočil v produkci Vatikánského televizního centra (CTV).

Podle slov samotného režiséra má snímek divákům nabídnout pohled zevnitř této staleté instituce, kterou většinou znají pouze zvnějšku díky nepřehlédnutelným halapartnám a pestrobarevným historickým uniformám. Film proto vedle historie a tradice Švýcarské gardy přibližuje konkrétní tváře a každodenní život jejích členů. Věnuje se zejména nováčkům, kteří se připravují na složení vojenské přísahy. „Je tam přítomná jejich lidská obyčejnost, procházky, vzájemné debaty, důvěra jednoho k druhému i jejich pochybnosti. Rozhodně to není oslavný film.“ Jak se režisér Gianfranco Pannone domnívá, nejspíš právě proto byl film pořadateli na benátský festival vybrán.

72. filmový festival v Benátkách se bude konat od 2. do 12. září tohoto roku a film „Nejmenší armáda na světě“ na něm bude uveden jako mimosoutěžní snímek.

Petr Havlíček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.