Papež vyznamenán za své úsilí o zrušení trestu smrti

1.8.2015 

Mezinárodní asociace „Hands of Caine“, která sleduje udílení trestu smrti ve světě, vyznamenala papeže Františka svou výroční cenou za jeho úsilí o zrušení tohoto nejvyššího trestu. Zprávu přineslo včerejší vydání vatikánského listu L´Osservatore Romano. Jak oznámil tiskový mluvčí Svatého stolce, toto ocenění je pouze symbolické. Papež totiž nikdy nepřijímá oficiální ocenění ani vyznamenání, upřesnil otec Federico Lombardi.

Svatý otec František se proti trestu smrti vyslovil již několikrát, naposledy v psané promluvě k delegátům Mezinárodní komise za zrušení trestu smrti, které přijal při audienci 20. března tohoto roku. Trest smrti je podle papeže urážkou nedotknutelnosti lidského života, protože odporuje Božímu plánu s člověkem i s lidskou společností, a zároveň popírá jeho milosrdnou spravedlnost. Obětem násilí totiž nepřináší spravedlnost, ale podněcuje k pomstě.

Stejně rozhodně se papež František staví i proti doživotnímu odnětí svobody. Po svém nástupu do úřadu proto zrušil v trestním zákoníku Městského státu Vatikán tento trest a zavedl naopak trestní postih za zločiny proti lidskosti (Motu proprio z 11.7.2013).

Jak uvedla v Římě zmíněná mezinárodní asociace při prezentaci výroční zprávy, zrušilo ke dnešnímu datu trest smrti 161 zemí světa. Nejvíce poprav v loňském roce vykonala Čína (nejméně 2400), následovaná Íránem (nejméně 800) a Saúdskou Arábií (88). Trest smrti nadále platí ve Spojených státech (33 popravených v roce 2014) jako jediné zemi na americkém kontinentu. Jedinou evropskou zemí, která může uplatnit nejvyšší trest, je Bělorusko.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.