Vatikánské sympozium o tom, jak odstraňovat moderní otroctví

21.7.2015 

Papežská akademie věd a Papežská akademie sociálních věd zorganizovaly ve Vatikánu workshop na téma „Moderní otroctví a klimatické změny“ a sympozium „O udržitelném rozvoji našich měst“. Pozváni byli primátoři několika velkoměst a představitelé státní správy celkem ze 60 zemí, jakož i delegáti Organizace spojených národů. Kancléř obou zmíněných papežských akademií, mons. Sanchez Sorondo představil toto setkání na tiskové konferenci minulý týden. „Tato myšlenka – říká – uzrála během několika diskusí, které ve Vatikánu proběhly mezi biskupy a policejními řediteli z různých zemí světa, a má podnítit vnímavost na potřebu změny životních stylů produkce a spotřeby:

Chtěli jsme ve světle encykliky Laudato si´ spojit dvě oblasti, které pokládáme za krizové, totiž změny klimatu způsobené užíváním fosilních paliv a téma nových forem otroctví, protože jak říká encyklika, všechno je propojeno.

Téma klimatických změn – řekl dále mons. Sorondo – není reflektováno církví poprvé:

První, kdo tento problém nanesl, byla Papežská akademie věd na setkání s nositeli Nobelových cen. Když nám někdo předhazuje, že se jen držíme toho, co předkládá OSN, je to právě naopak. Organizace spojených národů sleduje ideu, která vzešla z Papežské akademie věd již před 25 lety.

Klimatické změny jsou způsobené lidskou činností a kulturou relativismu, která vede k zotročování lidí druhými lidmi:

Víme, že situace je opravdu vážná, protože 30 milionů lidí žije v podmínkách otroctví. Tento údaj pochází od Mezinárodní organizace práce, která tuto skutečnost přiznala, a sdělila také, že 80% zisků z těchto obchodů, které se pohybují kolem 150 tisíc miliard dolarů za rok, přichází z prostituce. Můžeme proto považovat prostituci za novou formu otroctví.

Odtud plyne také hlavní cíl dnešního sympozia, totiž zahojit tuto ránu, která se stále více šíří:

Spolu s primátory měst jsme vypracovali prohlášení zavazující k většímu úsilí v boji proti novým formám otroctví tak, aby se jejich potření stalo jedním z primárních cílů nové zprávy OSN o udržitelném rozvoji, která bude přijata letos v září.“ Tolik kancléř Papežských akademií věd a sociálních věd o dnešním a zítřejším setkání primátorů světových velkoměst ve Vatikánu.

V dnešních podvečerních hodinách přišel účastníky tohoto setkání pozdravit také papež František.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.