Papež představitelům hnutí bránících práva domorodých dělníků proti těžebním korporacím

17.7.2015 

„Spolu s Bohem naslouchejme nářku“ (Evangelii gaudium, 187-190) – takový je název třídenního setkání, které v Římě organizuje Papežská rada Iustitia et Pax společně s latinskoamerickou sítí Iglesias y Mineria. Zmíněné hnutí zastřešuje zhruba 70 základních křesťanských skupin, které hájí jihoamerické domorodé obyvatelstvo proti rozpínavosti těžebního průmyslu.

Petrův nástupce účastníky setkání pozdravil písemným poselstvím, jehož první část věnuje analýze negativního dopadu důlní činnosti. Těžba přímo či nepřímo vede ke ztrátě pozemků a paradoxnímu ochuzování místního obyvatelstva, k porušování lidských práv na pracovišti, ke znečištění vody, vzduchu i půdy, vyjmenovává papež. Vaším úkolem je dát hlas mnoha rodinám a společenstvím, které trpí jak těmito důsledky, tak absencí podpory ze strany státních, místních a občanských představitelů, obrací se František ke třiceti účastníkům pracovního setkání.

Veškerý důlní sektor, píše papež, je bezpochyby povolán k radikální změně paradigmatu, která by znamenala zlepšení situace v mnoha zemích. K tomuto procesu mohou přispět vlády zemí, ve kterých nadnárodní firmy sídlí a ve kterých působí, podnikatelé a investoři, lokální politika, která dohlíží na chod těžebních prací, mezinárodní zásobovací řetězce a jejich různé zprostředkující mezičlánky, ale také samotní horníci se svými představiteli a spotřebitelé zboží, vyrobeného z vytěžených surovin. Svatý otec vybízí účastníky setkání k upřímnému a uctivému dialogu se všemi těmito aktéry, ke zvyšování povědomí o daném tématu a z něho vyplývající zodpovědnosti.

Jak v tiskovém středisku Svatého stolce vysvětlil kard. Peter Turkson, Papežská rada Iustitia et Pax již před dvěma lety uspořádala setkání pro dvacítku výkonných ředitelů těžebních společností, kteří chtěli kriticky pohlédnout na činnost svého sektoru. Vzhledem k tomu, že tito podnikatelé nyní požádali o druhé setkání, chtěla Papežská rada vyslechnout zástupce komunit, na které těžební průmysl přímo dopadá.

“Záleží mi na tom, abych zdůraznil, že někteří účastníci setkání byli v posledních dnech vystaveni tlaku a zastrašování, například poté, co si zažádali o cestovní pas. Papežská rada získala svědectví o výhrůžkách, násilnostech, vraždách, represích, nikdy nezaplaceném odškodnění a nikdy nedodržených slibech. Existují tedy jedinci, kteří pracují bez ryze lidských cílů, popírá se zde primát lidské bytosti, panuje necitlivost vůči sociálnímu a přírodnímu prostředí a plně se zakouší slabost, opuštěnost a odpis. Zodpovědnost za ně nesou investoři, podnikatelé, politici a vládci zemí, kde se nacházejí nerostné suroviny nebo kde mají sídlo nadnárodní těžební společnosti.“

Lhostejnost, cynismus a beztrestnost nesmí pokračovat, zdůraznil kard. Turkson v závěru svého vystoupení. Na tiskové konferenci zazněla svědectví, dokládající agresivitu těžebních společností v různých částech světa – Demokratickém Kongu, Chile, Brazílii i jiných zemích. Za latinskoamerické sdružení Iglesias y Mineria promluvil kombonián O. Dario Bossi:

“Místní komunity musí navíc čelit trestnímu stíhání svých vůdců, kteří se zasazují za jejich práva a půdu. Představitel jedné z komunit, postižených těžbou v severobrazilském státě Maranhão, informoval, že pouze za poslední tři roky došlo k 26 otevřeným konfliktům mezi těžební společností Vale a místním obyvatelstvem. Koncern Vale je největším světovým výrobcem železa. Na lidové manifestace odpovídaly jak místní vláda, tak nadnárodní firma trestním stíháním a obžalobou našich lidí. Firma se tak z agresora stává obětí, jako by snad naše komunity narušovaly její projekty a podmiňovaly její výdělek.“

V mnoha případech se pak soudní proces s obhájcem místního obyvatelstva uzavře jeho vraždou, uvedl v tiskovém středisku Svatého stolce jeden z chilských delegátů vatikánského setkání.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.