Papežův list k dvoustému výročí narození sv. Jana Boska

16.7.2015 

Svatý otec zaslal hlavnímu představenému salesiánů, otci Angelovi Fernandezovi Artimemu, list u příležitosti dvoustého výročí narození dona Boska, zakladatele kongregace. Papež v dopise, datovaném symbolicky 24. června – tedy na slavnost Narození sv. Jana Křtitele, křestního patrona dona Boska – vzdává Bohu díky za světce mladých lidí, poukazuje na zásadní aspekty jeho duchovního a pastoračního dědictví a vyzývá jeho dnešní následovníky, aby je odvážně naplňovali.

„Don Bosko nás především učí, abychom pouze nepřihlíželi, nýbrž se postavili do první řady a poskytli mládeži celistvou výchovu“, píše papež František a zdůrazňuje, že ačkoli Itálie a Evropa prošly za poslední dvou století mnoha změnami, duše mladého člověka zůstává stále stejná. Také dnes jsou „chlapci a dívky otevřeni životu, setkání s Bohem a ostatními lidmi“, soudí František. Zároveň však existují skleslí, duchovně strádající a vyloučení mladí lidé, připomíná papež a vyzdvihuje láskyplný přístup Boskovy pedagogiky. Je proto nezbytné, aby vychovatel vyjadřoval svou lásku skrze konkrétní a účinná gesta. Světcovo zanícení pro spásu duší, vyzdvihuje Petrův nástupce, jej nutilo vycházet a podstupovat odvážná rozhodnutí, až dospěl k volbě chudých mladých lidí s úmyslem založit široké hnutí chudých pro chudé.

Také dnes vychází salesiánská rodina do nových výchovných a misijních prostorů, poznamenává Svatý otec a vyjmenovává některé z nich: nové prostředky sociální komunikace, interkulturní výchova v národech s náboženským pluralismem, činnost v rozvojových zemích a migračních oblastech. „Výzvy, jakým čelil Turín devatenáctého století – zbožňování peněz, nerovnost plodící násilí, ideologická kolonizace a kulturní otázky městských kontextů – se totiž mezitím globalizovaly“. Římský biskup tudíž salesiány vyzývá, aby „umožnili rozkvět charismatické kreativity v rámci vzdělávacích institucí i mimo ně“. Kéž vám don Bosko pomáhá, píše František, abyste „nezklamali hluboké touhy mladých lidí, jejich potřebu života, otevřenosti, radosti, svobody, budoucnosti; jejich přání spolupracovat při budování spravedlivějšího a bratrštějšího světa, rozvoji všech národů, ochraně přírody a všech životních oblastí“. Salesiáni mají mladé lidi doprovázet v jejich „úsilí o sjednocení víry, kultury a života, ve chvílích závazného rozhodování, v jejich snaze o výklad složité reality“.

Svatý otec naznačuje zejména dva úkoly salesiánské pastorace. Prvním je výchova k užívání nových komunikačních prostředků a sociálních sítí ve shodě s křesťanskou antropologií, druhým pak podpora společenské dobrovolnické práce, bez ohledu na ideologie, které kladou na první místo trh a zisk, nikoli lidskou důstojnost a hodnotu práce. František se vrací k pojmu „výchovná krize“, který vyslovil Benedikt XVI., a vybízí salesiánskou rodinu k „účinnému spojenectví s jinými řeholními a laickými institucemi a k zapojení rodiny“, protože, jak podotýká, bez rodinné pastorace nelze vést účinnou pastoraci mezi mládeží. Dospělí lidé mají mladým lidem „trpělivě naslouchat, chápat jejich neklid a požadavky, učit se mluvit pro ně srozumitelným jazykem“. Církev do salesiánů vkládá velká očekávání, uzavírá papež František svůj list. Vezměte tedy na sebe odkaz svého zakladatele, abyste mohli mluvit a jednat s mládeží a pro mládež, zní závěrečná papežova výzva.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.