Moskevský Patriarcha označil ikonu Matky Boží Kazaňské za kopii

17.8.2004 

Patriarcha Ruské Pravoslavné církve Alexej II. označil ikonu ?Kazaňské Matky Boží?, kterou chce Svatý Otec vrátit do Ruska 28. srpna jako gesto smíření, za kopii.

Patriarcha Alexej II. řekl prezidentovi Ruska Vladimíru Putinovi, že ikona bude vrácena Ruské Pravoslavné církvi v kremelské katedrále 28. srpna. Jak ale dodal, ikona, která je nyní v rukou Vatikánu, je jednou z mnohých kopií originálu ze 13. století, který byl darován Kazani z Konstantinopole. ?Z tohoto důvodu neexistuje potřeba, aby ji papež sám přinášel,? citovala agentura ITAR-Tass patriarchu Alexeje II.

Poté co ruská Pravoslavná církev již označila ikonu za kopii, která v žádném případě nemůže být viděna jako důvod k návštěvě Svatého Otce, tato jasná deklarace z úst patriarchy ještě zvýraznila stále trvající nepřátelství mezi ruskou Pravoslavnou a Římsko-katolickou církví.

Jan Pavel II. vždy doufal, že navštíví Rusko v rámci jeho úsilíí po křesťanské jednotě. Ruská Pravoslavná církev však vždy silně oponovala této myšlence a obviňuje Vatikán ze snahy získávat konvertity v Rusku a v jiných, tradičně pravoslavných zemích.

Pavel Hruda

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.