Svatý otec se vydal do Latinské Ameriky

5.7.2015 

Na Náměstí svatého Petra dnes před polednem tisíce turistů marně vzhlíželo k oknu v posledním patře apoštolského paláce, odkud papež každou neděli oslovuje věřící před společnou recitací mariánské modlitby Anděl Páně. V neděli ráno se totiž Petrův nástupce vydal na 9. zahraniční apoštolskou cestu, která jej postupně přivede do Ekvádoru, Bolívie a Paraguaye a potrvá celý týden.

Svoji pouť zahájil papež František jako obvykle v předvečer cesty, soukromou návštěvou v bazilice Panny Marie Větší. Přijel sem v sobotu v 19 hodin, kdy se bazilika pro veřejnost zavírá, složil před milostným obrazem Panny Marie, Salus Populi Romani, kytici květů v barvách národních vlajek tří států, které navštíví. Zde pak setrval v tiché modlitbě asi dvacet minut, sdělil vatikánský tiskový mluvčí o. Lombardi.

Z římského letiště Fiumicino se v neděli dopoledne v 9 hodin 15 minut letoun Airbus 330 s papežem a jeho doprovodem na palubě vznesl na 13 hodin dlouhou cestu. Urazí přitom 10 tisíc 103 kilometrů. Přistání v hlavním Ekvádoru Quito se očekává po 22 hodině našeho času, v Quito bude teprve 15 hodin.

Na mezinárodním letišti Mariscal Sucre, které od Quita vzdáleno 18 km, papeže Františka přivítá ekvádorský prezident Rafael Vicente Correa Delgado. Uvítací ceremonie v Ekvádoru bude jediným bodem dnešního programu papežovy náročné sedmidenní pastorační cesty na Latinskoamerický kontinent. Její průběh budeme sledovat v našich příštích pořadech.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.