Benedikt XVI.: Sakrální hudba nemůže z liturgie zmizet

4.7.2015 

„Sakrální hudba nemůže z liturgie zmizet; může být speciálním způsobem účasti na posvátném slavení“ – řekl dnes emeritní papež Benedikt XVI. v Castel Gandolfo, kde momentálně pobývá a kde dnes dopoledne převzal čestný doktorát Papežské univerzity Jana Pavla II. a Akademie hudby z Krakova. Kromě rektorů obou akademických institucí toto ocenění předával emeritnímu papeži jejich velký kancléř, krakovský arcibiskup. Kardinál Stanislav Dziwisz v krátké promluvě řekl, že „mimořádné přijetí tohoto ocenění Benediktem XVI. je znamením úcty,“ kterou emeritní papež „vždycky prokazoval svatému Janu Pavlu II.“:

Tento svatý papež projevoval vždy velkou vděčnost svému nejbližšímu spolupracovníkovi, prefektovi Kongregace pro nauku víry. Máme jistotu, že se na nás dívá shůry, a z našeho setkání se těší.

Řekl krakovský arcibiskup, kardinál Dziwisz.
Benedikt XVI. ve svojí italské promluvě mimo jiné řekl:

Činnost obou univerzit, které mi udělily tento doktorát honoris causa, za který z celého srdce děkuji, podstatně přispívá k tomu, aby velký dar hudby, která vychází z tradice křesťanské víry, zůstal živý a napomáhal tomu, aby tvořivá síla víry ani v budoucnu nezhasla. Děkuji proto z celého srdce vám všem nejenom za poctu, kterou jste mi prokázali, ale také za veškerou práci, kterou odvádíte ve službách krásy víry. Pán vám všem žehnej!

PLNÉ ZNĚNÍ Laudatia Benedikta XVI. je ZDE.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.