Fundamentalisté z Boko Haram zavraždili 150 muslimů

3.7.2015 

Vrazi z fundamentalistické skupiny Boko Haram opět zaútočili v oblasti Maiduguri, hlavního města nigerijského státu Borno. Při útocích ve dvou vesnicích bylo při raziích, které se soustředily hlavně na mešity, zabito 150 lidí. Oběťmi byli tedy pouze muslimové. Násilí, které rozsévá Boko Haram, nadále destabilizuje celou zemi. Pro vatikánský rozhlas komentuje situaci biskup Ignatius Kaigama z města Jos:

Taková je brutalita této skupiny. To co dělá nepřekvapuje. Pro ně je každý, kdo nesdílí jejich filosofii, nepřítelem, kterého je třeba zabít. Respekt k životu a posvátnost života pro ně neexistují. Je to neuvěřitelné, ale taková je realita. Doufejme, že s pomocí Boží a s přispěním mezinárodního společenství dosáhneme nějakého řešení.

Co je hlavním problémem v oblasti Maiduguri? Máte odtud nějaké zprávy?

Dnes ráno ode mne odjížděl biskup Maiduguri. Mluvili jsme skoro celou noc o tamější situaci, o uprchlících, kteří se nyní pomalu vracejí do svých vesnic. Hlavním problémem je, že nemají co jíst a nemají kde bydlet. Biskup je znepokojen osudem těchto lidí, kteří se vracejí, a nemají nic. Toto je obrovský problém.

Tato poslední vlna atentátů připravila o život nejvíce lidí od chvíle, kdy se ujal vlády nový nigerijský prezident. Bude podle vás Boko Haram pokračovat v destabilizaci země anebo změní kurz?

Nová vláda prezidenta Buhariho je připravena čelit hrozbám skupiny Boko Haram. Její útoky se však v poslední době stupňují. Prezident dělá, co může, aby našel řešení. Zdá se však, že než uspěje, bude bohužel zapotřebí projít těmito tragédiemi.

Říká nigerijský biskup Ignatius Kaigama.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.