Arcibiskup Karáčí o dvojí tváři pákistánského křesťanství

2.7.2015 

Existuje Pákistán, kde roste nesnášenlivost a diskriminace náboženských menšin, ale také Pákistán, který oponuje fundamentalismu. Pákistán pronásledovaných křesťanů, avšak rovněž Pákistán možné konfrontace, dialogu s islámem a společného odporu proti terorismu. O této dvojí realitě vypráví pro dnešní vydání italského listu Avvenire arcibiskup Karáčí, Joseph Coutts. Předseda Pákistánské biskupské konference navštívil Evropu na pozvání papežské nadace Kirche in Not.

„Být křesťanem v Pákistánu je tvrdá každodenní výzva. Nevíme, kdy se staneme cílem nesnášenlivosti a předsudků, každé naše slovo může vést k odsouzení. Případů, obdobných kauze Asie Bibi, jsou desítky“, nezastírá mons. Coutts. V obsáhlém rozhovoru pro italský list nicméně převažují kladné momenty. Karáčský arcibiskup sděluje, že má řadu přátel mezi imámy, se kterými za vzájemné úcty probíhá pravá konfrontace. „Musí to tak být“, podotýká, „protože máme společného nepřítele. V dnešním Pákistánu nejsou terčem jenom křesťané, nýbrž vůle této země kráčet směrem k demokracii. Teroristé zabíjejí také muslimské děti.“ Podle biskupa Couttse je muslimská moderovaná většina stále méně bázlivá a mlčenlivá. V červnu kupříkladu vyslala pákistánská armáda do terénu 30 tisíc vojáků, aby zastavili teroristy. Vláda chrání křesťanské kostely a každou neděli zajišťuje jejich vojenskou ostrahu, zdůrazňuje arcibiskup Karáčí.

Katolická církev je extrémistům trnem v oku, protože ve své službě a péči o nejslabší vrstvy obyvatelstva předává morální hodnoty. „Svědčit pro nás znamená skloňovat slovo solidarita“, vysvětluje její pastýř. „V Pákistánu máme 300 katolických škol, ve kterých mládeži pomáháme k tomu, aby se z nich stali lidé s hodnotami, vizemi a schopností rozumět světu. Muslimové si přejí, aby jejich děti studovaly v našich školách a vyzývají nás, abychom je učili poctivosti, otevřenosti, toleranci, dobrotě“. Křesťané v Pákistánu tedy jsou nepatrnou menšinou, avšak nikoli skrytou a tichou, uzavírá mons. Coutts: „Jsou nás dvě procenta, ale naše role ve společnosti značně přesahuje tuto statistiku“.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.