Biskup Hindo o situaci ve městě Hasaka

30.6.2015 

Ve městě Hasaka na severovýchodě země se pokračují pouliční boje, poté, co bojovníci tzv. Islámského státu (Daesh) minulý čtvrtek město částečně obsadili a vyvolali exodus nejméně 120 tisíc lidí. Jak pro agenturu Fides uvedl syrsko-katolický biskup Jacques Behnan Hindo, jsou mezi nimi téměř čtyři tisíce křesťanů, kteří patří k různým církvím – chaldejské, asyrské, syrsko-katolické a syrsko-pravoslavné). Většina z nich se uchýlila do nedalekého Kámišlí, kam odešel také jejich biskup.

Mons. Hindo popisuje pro zmíněnou zpravodajskou agenturu složitou dynamiku konfliktu: „Vládní vojsko v této chvíli dobývá zpět své pozice, což je velmi obtížné, protože se bojuje v městském kontextu. Kurdské jednotky, které v oblasti operují, se postavily na stranu syrské armády až v okamžiku, kdy Daesh napadl kurdské čtvrti ve východní části Hasaky. Tuhé boje se vedou o jihovýchodní část města, odkud odešly ženy s dětmi, avšak muži a chlapci se přidali k tzv. Islámskému státu.

Biskup Hindo mluví také o humanitární krizi, kterou zapříčinila koncentrace uprchlíků v pohraničním Kámišlí. Syrská Charita sice posílá svou pomoc, ale nároky rostou den za dnem, protože lidé žijí v provizorních obydlích. Mezi křesťany není nikdo zraněný, ale mnozí přespávají pod širým nebem, což je kvůli velkému horku nesnesitelné, uvedl syrsko-katolický biskup.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.