Tiskovka o. Lombardiho k papežově cestě na latinskoamerický kontinent

30.6.2015 

Během včerejší polední promluvy o slavnosti sv. Petra a Pavla papež František obrátil pozornost věřících k nadcházející apoštolské cestě do Latinské Ameriky:

Příští týden od 5. do 13. července se vydávám do Ekvádoru, Bolivie a Paraguaye.Prosím vás všechny: provázejte mne modlitbou, aby Pán žehnal této mojí cestě na latinskoamerický kontinent, který, jak si můžete domyslet, je mi velice drahý. Těší mne, že budu moci pobýt na návštěvě u drahých obyvatel Ekvádoru, Bolivie a Paraguaye, a vás prosím: modlete se zvláště za mne a za tuto cestu, aby nás všechny provázela Panna Maria svojí mateřskou ochranou.

Žádal včera Petrův nástupce věřící shromážděné na Svatopetrském náměstí.

Dnes v tiskovém středisku Svatého stolce o. Federico Lombardi a organizátor papežských cest Alberto Gasbarri seznámili s touto devátou zahraniční apoštolskou cestou akreditované novináře. Zmíněné tři země, které papež hodlá navštívit - podotkl přitom vatikánský tiskový mluvčí - nejsou geopoliticky na prvním místě světového panoramatu a ani v latinskoamerickém kontextu, byť nejsou nejmenší, nezaujímají ty nejvýznamnější pozice. Poměrně nedávno tyto země prožívaly obtížnou dobu diktátorských režimů i mezinárodních konfliktů (např. v Paraguay vládl diktátor Alfred Stroessner a v Bolívii Hugo Banzer).

Je dobře mít trochu na zřeteli tyto věci, které jsou důležité jakožto určité pozadí. Připomeňme například, že mezi Ekvádorem a Peru došlo poměrně nedávno k napětím a hraničním sporům. Bolívie a Chile na konci 19. století vedly válku, v jejímž důsledku ztratila Bolívie přístup k moři. Paraguay, Brazílie a Argentina vedly krvavou válku rovněž v posledních desetiletích 19. století. Dějiny těchto zemí je proto zapotřebí mít na paměti vzhledem k případnému nynějšímu odkazu k míru a smíření.

Dalším význačným momentem je poloha těchto zemí, které leží mezi Andami, Atlantikem a potom spadají směrem k Amazonii a Rio della Plata. Jednotlivé etapy cesty budou probíhat ve značně rozdílných nadmořských výškách. Začíná se ve výši 2 tisíc metrů v hlavním ekvádorském městě Quito, potom se klesne na úroveň moře v Guayaquil. V Bolivii přistane letadlo ve výši více než čtyř kilometrů nad mořem, hlavní město La Paz je o něco níže, 3600 metrů nad mořem, a město Santa Cruz 400 metrů nad mořem. V Paraguayi se opět klesne téměř na úroveň několika desítek metrů nadmořské výšky. Pokud jde o klima, tak na jižní polokouli je nyní zimní období. Teploty tedy nejsou vysoké.

Zásadním prvkem této cesty bude také etnická, jazyková a kulturní rozmanitost, která existuje nejen mezi jednotlivými zeměmi, ale také v rámci jednotlivých zemí. Kromě španělštiny, která je ve všech těchto zemích oficiálním jazykem, se v jednotlivých zemí používá celkem sedm dalších, domorodých jazyků.

Během sedmi dnů papež pronese celkem 22 promluv, všude bude mluvit španělsky. Na cestu se papež František vydává v neděli v 9 hodin ráno z římského letiště Fiumicino. Po třinácti hodinovém letu přistane v hlavním městě Ekvádoru v 15 hodin tamějšího času, u nás bude 22 hodin. Většina bodů programu papežovy návštěvy se tedy bude odehrávat pozdě večer nebo v noci našeho času. O veškerém dění budeme referovat v našich pořadech počínaje pondělím 6. července.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.