Papež: Jednat podle Božího slova, nikoli podle svých slov

25.6.2015 

Lidé poznají pastýře, kterému jeho osobní koherence dává moc – prohlásil mimo jiné papež František při ranní mši v kapli Domu sv. Marty. Celou svoji homilii věnoval rozlišení mezi pravými hlasateli evangelia a pseudoproroky.

Lid žasl nad Ježíšovým učením, protože učil jako »ten, kdo má moc, a nikoli jako učitelé Zákona«. Tuto poznámku svatého Matouše z dnešního evangelia (7,21-29) komentoval Petrův nástupce zjištěním, že „také dnes lidé vnímají, kdy má kněz, biskup, katecheta a křesťan vůbec onu koherenci, která mu propůjčuje moc. Ježíš varoval svoje učedníky před falešnými proroky“ – dodal papež a potom vysvětlil, „kde jsou praví proroci a kde pseudoproroci, praví hlasatelé evangelia a ti, kteří hlásají evangelium, jež není evangeliem. Pomohou nám to pochopit tři klíčová slova: mluvit, jednat a naslouchat. Nejprve je tu Ježíšovo varování: »Ne každý, kdo mi říká Pane, Pane, vejde do nebeského království«“ – navázal papež:

Takoví mluví, jednají, ale chybí jim jiný postoj, který je zásadní a tvoří základ mluvení a jednání. Chybí jim naslouchání. Proto Ježíš říká »kdo tato má slova slyší a podle nich jedná«. Dvojčlen mluvit-jednat nepostačuje... klame nás, často nás klame. A Ježíš to mění a předkládá jiný dvojčlen, totiž slyšet-jednat: »Každý tedy, kdo tato má slova slyší a podle nich jedná, podobá se rozvážnému muži, který si postavil dům na skále«.

Avšak ten, „kdo slyší ta slova - pokračoval papež - ale neosvojuje si je, nechává je plynout, to znamená nebere je vážně a neuskutečňuje je, bude jako ten, kdo svůj dům staví na písku. A výsledek známe.“

Když Ježíš varuje lidi před pseudoproroky, říká: »Poznáte je po ovoci«, z jejich postoje a ze spousty slov. Mluví, dělají divy, velké věci, ale nemají otevřené srdce, aby naslouchali Božímu Slovu, mají strach z mlčení Božího Slova. To jsou pseudokřesťané a pseudopastýři. Je pravda, že dělají dobré věci, ano, ale postrádají skálu.

„Chybí jim skála Boží lásky, skála Božího Slova – řekl dále papež. A bez této skály nemohou prorokovat, nemohou stavět a předstírají. A nakonec se jim všechno zhroutí. Jsou to pseudopastýři – řekl František – zesvětštělí pastýři či křesťané, kteří mnoho mluví a dělají to, co říkají, dělají podle svého, ne podle Boha.“

Pamatujme si tato tři slova, která jsou znamením: jednat, naslouchat, mluvit. Kdo jenom mluví a jedná, není pravý prorok, není pravý křesťan. Nakonec to všechno spadne, nestojí to na skále Boží lásky, není to pevné jako skála. Kdo umí naslouchat a jedná podle toho, co slyší, silou slova toho druhého, nikoli svého, ten obstojí, třebaže je pokorný a nezdá se důležitý. A kolik takových velikánů je v církvi! Kolik je velkých biskupů, velkých kněží, velkých věřících, kteří naslouchají a jednají podle slyšeného!

„Jedním z takových příkladů dnešní doby - řekl dále papež – je matka Tereza z Kalkaty, která nemluvila, dovedla mlčky naslouchat a udělala toho tolik! Nezhroutila se ona, ani její dílo. Velikáni dovedou naslouchat a jednají podle slyšeného, protože jejich důvěra a jejich síla stojí na skále lásky Ježíše Krista. Kéž slabost Ježíše, který ač silný, stal se slabým, aby nás učinil silnými, nás v této bohoslužbě provází a učí naslouchat a jednat podle slyšeného a nikoli podle našich slov“ – zakončil papež František dnešní ranní kázání v Domě sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.