Papež: Žít v jistotě vzkříšení

28.6.2015 

V poledne přišlo na Svatopetrské náměstí asi dvacet tisíc věřících vyslechnout si pravidelnou promluvu Petrova nástupce a společně se pomodlit mariánskou modlitbu Anděl Páně. Papež František vyložil nedělní evangelium (Mk 5,21-43) o vzkříšení Jairovy dcery a uzdravení dlouhodobě nemocné ženy. Mimo jiné řekl:

Tyto dvě epizody – uzdravení a vzkříšení – mají jediný střed: víru. Poselství je jasné a lze jej shrnout do jediné otázky: věříme, že nás Ježíš může uzdravit a že nás může vzkřísit z mrtvých? Celé evangelium je psáno ve světle této víry: Ježíš vstal z mrtvých, přemohl smrt a díky tomuto Jeho vítězství vstaneme také my. Tato víra, kterou první křesťané přijímali jako jistotu, se může stát matnou a nejistou až do té míry, že někteří zaměňují vzkříšení za reinkarnaci. Boží Slovo této neděle nás vybízí, abychom žili v jistotě vzkříšení: Ježíš je Pán, Ježíš má moc nad zlem a nad smrtí a chce nás přivést do Otcova domu, kde kraluje život. Tam se setkáme všichni, my všichni, kteří jsme dnes tady na náměstí, se setkáme v Otcově domě, v životě, kterého se nám dostane od Ježíše.
Kristovo vzkříšení působí v dějinách jako princip obnovy a naděje. Kdokoli je zoufalý a k smrti zmožený, svěří-li se Ježíši a Jeho lásce, může znovu začít žít. Začít nově žít, změnit život, je určitý způsob zmrtvýchvstání, vzkříšení z mrtvých. Víra je silou života, dává plnost našemu lidství. A ten kdo věří v Krista, musí být k rozpoznání podle toho, že v každé situaci prosazuje život, aby dal zakusit všem, zejména těm nejslabším, Boží lásku, která zachraňuje.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.