Papež přijal velmistra Řádu maltézských rytířů

26.6.2015 

Včera se konala audience velmistra Řádu maltézských rytířů u Petrova nástupce. Velmistr Fra´ Matthew Festing seznámil papeže s činností řádu na pomoc uprchlíkům a migrantům v různých částech světa, zvláště na Blízkém východě a v Africe. Podal početný seznam stávajících projektů lékařské pomoci lidem prchajícím před válkou, násilím a hladem, jakož i sociálních projektů určených migrantům v cílových zemích, Francii a Německu. Papež František poděkoval za rozmanité humanitární aktivity a připomněl také iniciativu z nedávné doby v Římě, kde v centru Baobab začal řád s distribucí jídla eritrejským uprchlíkům.

„Papež a velmistr“ – píše se v tiskovém sdělení Maltézského řádu – „vyjádřili hluboké znepokojení nad rostoucím přívalem lidí ve Středomoří, mezi nimiž je mnoho dětí bez doprovodu“. Velmistr zmínil nasazení řádových lékařů, kteří působí na lodích italského námořnictva, pobřežní a celní policie. Při setkání byla řeč o „duchovních aktivitách, které charakterizují život Maltézských rytířů jakožto poutníků, a také o formaci nových členů a duchovních obnovách,“ praví se v tiskovém sdělení.

Velmistr Fra´ Matthew Festing spolu celým vedením tohoto Suverénního vojenského hospitálního řádu sv. Jana v Jeruzalémě, na Rhodu a Maltě, jak zní plný titul této instituce, navštívili Svatého otce u příležitosti slavnosti Narození sv. Jana Křtitele, řádového patrona, v papežově soukromé studovně v Domě sv. Marty. Návštěva však byla o den odložena, protože zmíněná slavnost připadla na středu, kdy se nemohla konat z důvodů generální audience.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.