Papež: Církev si přeje sportu vrátit jeho pravý smysl

19.6.2015 

Petrův nástupce dnes přijal italské sportovce s mentálním postižením, kteří se na konci července zúčastní Světových letních her speciálních olympiád v Los Angeles. „Církev si přeje sportu navrátit jeho pravý smysl – výchovný, hravý a rekreační, a také jeho kulturní a společenskou důstojnost“, oslovil papež sto padesát amatérských sportovců s doprovodem.

“Je krásné a důležité, že mládež i dospělí nalézají při sportovním tréninku a v účasti na soutěžích, včetně mezinárodních, podnět k tomu, aby plně prožívali svůj život. Jistě je to velká výzva, ovšem vy jste ji přijali a takříkajíc „šli do toho“. Povzbuzuji vás, abyste v tomto úsilí pokračovali, navzájem si pomáhali, a tak odkrývali své schopnosti a milovali život, vážili si ho navzdory všem omezením a zejména kvůli jeho krásným stránkám.“

Nikdy nezapomínejte na krásu – krásu života, sportu, krásu, kterou nám dal Bůh, naléhal papež František. Sport je velmi vhodnou cestou k objevení této krásy, k otevřenosti, vycházení z uzavřenosti do vlastního já, k zapojení do hry. Člověk se tak učí účasti a překonává sám sebe. To vše napomáhá k tomu, abychom se stávali aktivními členy společnosti a také církve. Pro církev a společnost to naopak může být nápomocné v tom, aby překonávaly všechny formy diskriminace a vyloučení.

“Prosím, zůstaňte věrni takovémuto sportovnímu ideálu. Nedejte se „nakazit“ klamným sportovním přístupem, který chce dosáhnout ekonomického úspěchu, vítězit za každou cenu, razit individualismus. Naopak, je třeba sport chránit a obhajovat ho jako zakoušení lidských hodnot. Sice s sebou přináší soutěživost, avšak v duchu loajálnosti a solidarity. Neustále poukazujme na důstojnost každé člověka, ať se nikdo necítí ze sportu vyloučen! Dosažení tohoto cíle však vyžaduje velkorysou a společnou činnost různých institucionálních a společenských složek“.

Vyzýval papež František. „Kéž se příští světová speciální olympiáda nese ve znamení radosti, nadšení, klidu, potěšení a nových přátelství s bratry a sestrami z celého světa“, loučil se papež s delegací italských sportovců, ale jeho přání jistě platí také pro českou výpravu. http://www.specialolympics.cz/akce-a-hry/svetove-letni-hry-los-angeles-2015/

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.