Papež: Pán nám vrátí všechny drahé, kteří od nás odešli

17.6.2015 

Na Svatopetrském náměstí se sešlo dnes ráno přibližně 25 tisíc lidí, aby si vyslechli katechezi papeže Františka. Petrův nástupce pronesl velice působivou katechezi o zármutku v rodině na evangelium o vzkříšení syna vdovy z Naim (Lk 7,11-15) a mimo jiné v ní řekl:

V Božím lidu je mnoho rodin, které s milostí Božího soucitu darovaného v Ježíši, dokazují činem, že smrt nemá poslední slovo. To je opravdový úkon víry! Pokaždé když rodina, která má zármutek, nachází sílu k zachování víry a lásky, jež nás sjednocují s těmi, které máme rádi, už nyní brání smrti v tom, aby si vzala všechno. Temnotě smrti je třeba čelit intenzivnější prací lásky. „Bože buď naším světlem v temnotách“ - říká jedna z invokací večerní modlitby breviáře. Ve světle vzkříšeného Pána, který neopouští nikoho z těch, které mu Otec svěřil, můžeme odejmout smrti její „bodec“, jak řekl apoštol Pavel (1 Kor 15,55); můžeme jí zabránit, aby otrávila náš život, zmařila naše city a uvrhla nás do nejtemnější prázdnoty.
V této víře se můžeme těšit navzájem a vědět, že Pán přemohl smrt jednou provždy. Naši drazí nezmizeli do temnot nicoty: naděje nás ujišťuje, že jsou v dobrých a mocných rukou Božích. Láska je silnější než smrt. Proto je cestou umožňování růstu lásky, její upevňování. A láska nás bude střežit až do dne, kdy bude každá slza setřena a „nebude už smrt ani zármutek, nářek ani bolest“ (Zj 21,4). Necháme-li se udržovat touto vírou, může doznaný zármutek zrodit ještě silnější solidaritu v rodinných svazcích, novou otevřenost pro bolest jiných rodin, nové bratrství s rodinami, které se rodí a obrozují v naději.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Papež František v závěru audience upozornil na zítřejší publikaci svojí encykliky:

Zítra, jak víte, bude zveřejněna encyklika o péči o „společný dům“, kterým je stvoření. Tento náš „dům“ se hroutí, což ohrožuje všechny, zvláště chudé. Apeluji proto na odpovědnost na základě úkolu, který dal Bůh člověku při stvoření: „obdělávat a střežit“ „zahradu“, do níž ho zasadil (srov. Gn 2,15). Všechny vybízím, aby s otevřenou duší přijali tento dokument, který spadá do linie sociálního učení církve.

Potom Petrův nástupce ještě dodal:

Na příští sobotu připadá Světový den uprchlíků vyhlášený Organizací spojených národů. Modleme se za četné bratry a sestry, kteří hledají útočiště daleko od svojí vlasti, hledají dům, kde by mohli žít beze strachu a byla respektována jejich důstojnost. Povzbuzuji dílo těch, kdo jim poskytují pomoc a doufám, že mezinárodní společenství bude jednat svorně a účinně, aby se předcházelo migraci z donucení. A vybízím vás všechny, abyste prosili o odpuštění pro ty lidi a instituce, které zavírají dveře těmto lidem, hledajícím rodinu a toužícím po ochraně.

Po společné modlitbě Otče náš papež všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.