Papež k italským soudcům: Zasahovat nejen represivně, ale i výchovně

13.6.2015 

Spravedlnost „nelze konat abstraktně“ a k jejímu účinnému výkonu namířenému proti korupci a kriminalitě je zapotřebí, aby příslušné instituce měly dlouhodobou strategii a nabízely „antropologii, která nebude relativistická“ – to jsou hlavní myšlenky papeže Františka z jeho dnešního setkání se dvěma sty členy italské Nejvyšší soudní rady (CSM), obdoby našeho Nejvyššího státního zastupitelství. Petrův nástupce v úvodu zmínil „rostoucí složitost soudní pravomoci v rámci množících se zájmů a práv dožadujících se konfrontace, přičemž se v konkrétních případech ne vždycky lze opřít o přesné a úplné znění zákonů“.

Samotná globalizace s sebou totiž přináší také aspekty možného zmatku a dezorientace, když se stává nástrojem zavádění zvyků, pojmů a dokonce norem, které jsou cizí sociálnímu tkanivu, způsobují tak rozklad kulturních kořenů reality, kterou by měly respektovat, a to v důsledku invaze tendencí, které náležejí jiným kulturám, jež jsou sice ekonomicky rozvinuté, ale eticky slabé (srov. Evangelii gaudium, 62). Často mluvím o ideologických kolonizacích, když mám na mysli tento problém.

„V tomto kontextu hlubokých otřesů kulturních kořenů – řekl dále papež František – je důležité, aby veřejné instituce, včetně těch soudních, využívaly prostor, který je jim dán, vytvářely stabilitu a upevňovaly základy lidského soužití za pomoci základních hodnot. A těmto hodnotám nabídlo křesťanství pravý a nejvhodnější základ: lásku k Bohu neoddělitelnou od lásky k bližnímu (srov. Mt 22,34-40)“.

Nezbytné je zasahovat nejenom represivně, ale také výchovně, zejména ve vztahu k novým generacím nabídkou antropologie nikoli relativistické a životního vzoru, který je s to odpovědět na vznešené a hluboké inspirace lidské duše. Instituce jsou proto povolány přijímat dlouhodobé strategie zaměřené na povznesení člověka a mírumilovné soužití.

Řekl mimo jiné papež František.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.