80 tisíc italských skautů na setkání s papežem Františkem

13.6.2015 

Svatopetrské náměstí dnes bylo dějištěm velkého skautského srazu. Směřovaly tam z různých částí Říma nedozírné zástupy dětí a mládeže se svými vedoucími během celého dopoledne. Více než 80 tisíc italských skautů jednoho ze dvou italských skautských sdružení, tzv. AGESCI (Associazione Guide e Scouts Cattolici Italiani), se tam dnes v poledne setkalo s papežem Františkem, který je povzbudil, aby „stavěly mosty tam, kde vládne zvyk budovat zdi“.

Řeknu vám jednu věc, ale nesmíte být pyšní! Jste drahocennou součástí církve v Itálii. Děkuji. Možná ti nejmenší z vás si to tak úplně neuvědomují, ale doufám, že ti větší ano! Nabízíte především důležitou pomoc rodinám v jejich výchovném poslání. Rodiče vám děti svěřují, protože jsou přesvědčeni o dobrotě a moudrosti skautské metody založené na velkých humanitních hodnotách, na kontaktu s přírodou, na náboženství a víře v Boha. Je to metoda, která vychovává ke svobodě v odpovědnosti. Tato důvěra rodin nesmí být zklamána! A rovněž tak i důvěra církve: přeji vám, abyste se vždycky cítili součástí velké křesťanské komunity.

Papež František dále zmínil zakladatele skautingu lorda Baden Powella, kterého se ptali, jak souvisí náboženství se skautingem. „On odpověděl - řekl papež – že náboženství nepotřebuje se skautingem souviset, protože je jeho součástí. Skauting cele stojí na náboženství, tedy na vědomí Boha a na službě Jemu. A to řekl v roce 1926,“ dodal František.

Jedna věc mi obzvláště leží na srdci, pokud jde o katolická sdružení a chtěl bych o tom říci také vám. Sdružení jako je to vaše jsou bohatstvím církve, kterou Duch svatý podněcuje, aby evangelizovala každé prostředí a každý sektor. Jsem si jist, že Agesci může do církve přinést nový evangelizační zápal a novou schopnost dialogu se společností. Opakuji: schopnost dialogu“ Stavějte mosty, stavějte mosty v této společnosti, kde je zvykem budovat zdi. Vy stavějte mosty, prosím vás. A dialogem stavíte mosty.

Řekl mimo jiné papež František na setkání se skauty italského sdružení Agesci.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.