Vnášejte na letiště Boží milosrdenství, řekl papež letištním kaplanům

12.6.2015 

Žádné místo nemá být vyňato z hlásání evangelia, a to včetně letiště, které se stalo jakýmsi městem ve městě, řekl dnes papež František katolickým letištním kaplanům. Více než 90 účastníků ze 23 zemí se v Římě sešlo na 16. ročníku světového semináře kaplanů civilního leteckého provozu, který organizovala Papežská rada pro pastoraci migrantů a lidí mimo domov. Služba letištního kaplana existuje od letošního února také na pražském ruzyňském letišti. Díky spolupráci České biskupské konference s letištní správou ji zde v odletové hale zastává o.Christophe Jakob z Institutu Chemin Neuf.

“Pastorační starostlivost v rámci civilního leteckého provozu se obrací ke všem lidem, nezávisle na jejich národnosti, náboženském vyznání a kultuře, se zvláštním ohledem na nejchudší, trpící a vyloučené lidi“, připomenul Svatý otec účastníkům římského semináře:

“Je tu rovněž znepokojivý počet lidí bez dokladů. Často jsou to uprchlíci nebo žadatelé o azyl, kteří bývají zadržováni v prostorách letiště bez příslušné lidské a duchovní asistence. Také v případě nehod, jakými jsou letecké havárie nebo únosy, které ohrožují bezpečnost a psychický stav lidí, jsou kaplani vyhledáváni cestujícími, kteří potřebují útěchu a povzbuzení.“

Také v prostoru letiště otevírá setkání s nekonečným Božím milosrdenstvím netušené možnosti evangelizace, poznamenal dále papež František.

“Hlásat evangelium v naší době totiž znamená zbavovat lidi břemen, která je tíží na srdci a v životě, znamená to nabízet Ježíšova slova jako alternativu na sliby světa, které neposkytují pravé štěstí. Dnes je navýsost naléhavé odkrýt tvář slitovného Boha, z tohoto důvodu proto bude velice cenný čas milosti, který nám přinese Svatý rok milosrdenství.“

Letištní misie rovněž obnáší práci směřující k tomu, aby v lidech rostla touha naslouchat Božímu slovu, zdůraznil Petrův nástupce na závěr.

“Kdo naslouchá Božímu hlasu a bere si jej k srdci, je postupně uschopňován k tomu, aby sám přinášel slova útěchy a pomáhal druhým lidem v důvěře Božímu milosrdenství, které je bezpečným úkrytem pro toho, kdo se nedomnívá, že se spasí sám. Bůh se ve svém milosrdenství otevírá všem a projevuje svou vůli spasit všechny lidi.“

Pracujte pro to, aby hraniční území letiště byla prostorem lásky, dialogu, bratrství a pokojného sociálního ovzduší, loučil se papež s účastníky semináře letištních kaplanů, který zakončí sobotní pouť do rodiště sv. Františka z Assisi.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.