Petrův nástupce: Věda by měla sloužit člověku a nikoli člověk vědě

30.5.2015 

Papež František dnes dopoledne přijal členy Sdružení Věda a život (Scienza e Vita). Tvoří jej odborníci z oblasti medicíny, biologie a práva, kteří brání posvátnost předávání lidského života ve společnosti a jejichž míněním se při referendu v roce 2005 řídila velká většina občanů (74%), kteří se zdrželi hlasování, ve kterém měli pomocí sofistikovaných otázek rozhodovat o tom, zda embrya mají lidskou důstojnost anebo zda jsou pouhým materiálem. Přibližně čtyřem stům členů italského sdružení Věda život Petrův nástupce řekl:

Při obraně člověka se soustředíte na dvě zásadní činnosti: vycházet k setkání a setkat se k poskytnutí opory. Tento pohyb směrem k periferiím vychází ze středu, ve kterém je Kristus. Odtud se zaměřujete na nejrůznější situace lidského života.

„Zázrak života - řekl dále papež - vždycky způsobuje krizi jakékoli formě vědecké domýšlivosti a vrací primát úžasu a kráse.“

Kristus je světlem člověka a světa, svítí na cestu, aby věda vždycky sloužila životu. Pokud se na toto světlo nebere zřetel, vědění ztrácí kontakt s životem a stává se neplodným. Neustále proto vzhlížejte k posvátnosti každého člověka, aby věda opravdu sloužila člověku a nikoli člověk vědě.

„Vědecká reflexe používá zvětšovací sklo, aby analyzovala určité jednotlivosti,“ řekl dále Petrův nástupce. „A díky této schopnosti analyzovat zjišťujeme, že spravedlivá společnost uznává primát práva na život od početí do přirozeného skonu. Je však třeba jít dále… Život je především dar a tato skutečnost rodí naději a budoucnost, pokud je oživována plodnými svazky, rodinnými a sociálními vztahy, které otevírají nové perspektivy.“

Stupeň pokroku civilizace se měří schopností opatrovat život, zejména v jeho nejkřehčích fázích, spíše než rozšířením technologických prostředků. Mluvíme-li o člověku, nezapomínejme na všechny útoky proti lidskému životu. Útokem na život je metla interrupcí. Útokem na život je ponechání našich bratří napospas smrti na lodích v mořském průlivu před Sicílií. Útokem na život je úmrtí při práci, když nejsou dodrženy bezpečnostní předpisy. Útokem na život je smrt podvýživou. Útokem na život je terorismus, válka, násilí, ale také eutanázie. Milovat život vždycky znamená starat se o druhého, mít jej rád, opatrovat a ctít jeho transcendentní důstojnost.

Papež dále povzbudil k „vytváření nové kultury života, která bude umět spřádat sítě důvěry a vzájemnosti a nabízet horizonty pokoje, milosrdenství a sdílení. Nemějte strach navazovat plodný dialog s celým světem vědy, včetně těch, kteří se neoznačují za věřící, ale zůstávají otevřeni mystériu lidského života“ – řekl v závěru své promluvy papež František členům italského sdružení Věda a život a rozloučil se s nimi prosbou o modlitbu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.