Papež přijal generální kapitulu Řádu menších bratřích

26.5.2015 

Petrův nástupce dnes přijal v Klementinském sále apoštolského paláce účastníky generální kapituly Řádu menších bratří. „Buďte chudí a menší jak od vás žádal svatý František v řeholi“ – řekl jim papež. Být menší a bratři – to jsou podstatné prvky vaší identity, řekl dvěma stům františkánů z celého světa, kteří jsou od 10. května do 7. června v Assisi na svojí generální kapitule. Vedl je nově zvolený generální ministr o. Michael Perry OFM.

Být menší znamená také vyjít ze sebe, z vlastních schémat a osobních názorů; znamená to jít za struktury, který jsou jinak užitečné, užívá-li se jich moudře; znamená to jít za návyky a jistoty a dosvědčovat konkrétní blízkost chudým, potřebným a těm, co se ocitli na okraji společnosti, a přistupovat k nim s postojem opravdového sdílení a služby.

„Bratrství potřebné k tomu, abychom byli věrohodnými svědky evangelia – pokračoval papež - dovede stejně jako v prvotní církvi ukazovat křesťany sjednocené v lásce, ochotné vzájemně se obdarovávat a odpouštět, být solidární v milosrdenství, v laskavosti, vzájemné pomoci a jednomyslní ve sdílení radostí, bolestí a životních zkušeností“:

Vaše řeholní rodina je povolána vyjádřit toto konkrétní bratrství prostřednictvím vzájemné důvěry, což zdůrazňuji – vzájemné důvěry – v mezilidských vztazích, aby svět viděl, uvěřil a rozpoznal, že Kristova láska hojí rány a spojuje vjedno.

„V této perspektivě – řekl dále papež František – je důležité obnovit vědomí toho, že jste nositeli milosrdenství, smíření a pokoje:

Toto povolání a poslání budete uskutečňovat, pokud budete stále více kongregací, která vychází ven.

Papež pak připomněl, že svatý František vybízel své bratry, aby šli do světa, nepřeli se mezi sebou a nesoudili druhé. Tyto pobídky „mají v našem světě obrovskou aktuálnost“.

Je velice důležité žít křesťanský a řeholní život bez utápění se v hádkách a řečech, pěstovat klidný dialog se všemi, skromně, umírněně a pokorně, a s nepatrnými prostředky hlásat pokoj, žít zdrženlivě, spokojeni s tím, co se nabízí.

To znamená – zdůraznil dále papež – rozhodnou snahu o transparentnost v etickém a solidárním užívání majetku způsobem střízlivým a odříkavým.

Buď budete chudí a menší dobrovolně anebo přijdete o vše.

Papež pak mluvil o Duchu svatém, který je „animátorem řeholního života“ a který nám umožňuje vyrovnávat se s naléhavými výzvami dneška. Improvizovaně pak papež dodal:

V lidu Božím se vám dostává autority bratrstvím a nepatrností (minorita), mírností, pokorou a chudobou. Prosím vás, zachovejte ji. Neztraťte ji! Lid vás má rád, miluje vás.

Řekl Petrův nástupce ve své promluvě k účastníkům generální kapituly Řádu menších bratří a zakončil ji prosbou, aby se za něho modlili.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.