Beatifikace sestry Irene Stefaniové

25.5.2015 

Po nedělní polední modlitbě papež František kromě salvadorského mučedníka připomenul také sobotní blahořečení italské řeholnice Irene Stefaniové, misionářky z kongregace Panny Marie Utěšitelky, v keňské diecézi Nyeri. Papeže Františka při beatifikační liturgii zastupoval kard. Polycarp Pengo, arcibiskup Dar-es-Salaamu.

Sestra Irene Stefaniová se narodila na sklonku 19. století (1891) v severoitalské Brescii, ve dvaceti letech si zvolila řeholní život a o tři roky později odjela do Afriky. V Keni nejprve působila jako ošetřovatelka ve vojenských nemocnicích. Starala se o africké nosiče, kteří dopravovali válečný materiál. Vedlo ji při tom motto: „Něha, velká vlídnost a mnoho trpělivosti“:

“Neztrácela naději, když pomáhala těžce raněným lidem a dělala vše pro to, aby jim dodala odvahu. Vyhledávala dokonce lidi, kteří už byli odhozeni jako mrtví, a někdy se jí podařilo zachránit je a vrátit je do života.“

Říká o své spolusestře keňská řeholnice s. Jacinta Theuri. Ve dvacátých letech se nová blahoslavená přestěhovala do misie v Ghekondi, kde se věnovala výuce vesnických dětí a formaci novicek.

“Byla matkou v každém smyslu – duchovní i mateřskou živitelkou. Lidé jí proto říkali „matka milosrdenství, matka něhy“. Z generace na generaci si v oněch místech předávají vyprávění o této velké ženě a jiných misionářích Panny Marie Utěšitelky, kteří v oblasti pracovali. Sestra Irene nikdy nikoho nevylučovala a nevyháněla, proto si získala důvěru mnoha místních lidí.“

Roku 1930 v italské řeholnici při duchovních cvičeních v Nyeri dozrává touha obětovat svůj život za misie. Matka představená se jí snaží zabránit v návratu na misijní stanici, kde mezitím vypukl mor, nakonec však vyhoví jejímu naléhání. Sestra Irene umírá při ošetřování nemocných ve věku 39 let.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.