Beatifikace mons. Romera

23.5.2015 

Papež František napsal u příležitosti dnešní beatifikace Oskara Arnulfa Romera list předsedovi biskupské konference Salvadoru, mons. Jose Luis Escobar Alasovi. „Mons. Romero – píše Petrův nástupce – budoval mír silou lásky a dosvědčil víru svým životem odevzdaným až do krajnosti. … V tento sváteční den pro salvadorský lid i pro ostatní bratrské latinskoamerické země – pokračuje na jiném místě papež – děkujeme Bohu, že daroval tomuto biskupovi-mučedníkovi schopnost vidět a slyšet utrpení Jeho lidu, zformoval mu srdce, aby jej v Jeho jménu orientoval a osvěcoval až k plnému výrazu křesťanské lásky. Hlas nového blahoslaveného ať nadále dnes zní a připomíná nám, že církev, shromáždění bratří kolem svého Pána, je Boží rodina, kde nemůže být žádné rozdělení. Víra v Ježíše Krista správně chápaná a do posledních důsledků přijatá rodí společenství tvůrců pokoje a solidarity. A k tomu je dnes povolána církev v Salvadoru, v Americe a v celém světě, totiž oplývat milosrdenstvím a stát se kvasem smíření pro společnost. Mons. Romero nás vybízí ke zdravému rozumu a reflexi, k úctě k životu a svornosti. Je nezbytné zřeknout se „násilí meče a nenávisti“ a žít »násilí lásky, které Ježíše přibilo na kříž a které si činí každý, kdo přemáhá svoje sobectví, aby mezi námi nebyly tak kruté nerovnosti« – píše papež citující slova nového blahoslaveného. Mons. Romero – píše dále – dovedl vidět na svém těle zakoušet »sobectví skryté v těch, kdo nechtějí dát druhým to, co je jejich«. S otcovským srdcem se staral o »chudou většinu« a mocné vyzýval, aby »přetvořily zbraně na pracovní nástroje«“ - tolik papež František, který vybízí všechny ctitele nového blahoslaveného, aby v něm čerpali sílu a odvahu k vytváření Božího království i spravedlivějšího a důstojnějšího sociálního řádu.
Arcibiskup Romero, který byl zastřelen přímo u oltáře, když sloužil mši svatou, řekl v tomto svém posledním kázání tato slova:

Chtěl bych se obrátit zvláště k příslušníkům armády, k základnám národní gardy a policie. Bratři jste z našeho lidu, zabíjíte svoje bratry rolníky! Nad každým rozkazem, který dává člověk, musí převažovat zákon Boží, který praví: Nezabiješ. Žádný voják není povinen poslechnout rozkaz, který je proti Božímu zákonu. Nemorální zákon není nikdo povinen poslechnout.

Slova arcibiskupa Romera byla pronesena v nemocniční kapli Boží Prozřetelnosti 24. března roku 1980 těsně před tím nežli byl zastřelen příslušníky právě oněch ozbrojených složek, ke kterým promlouval. Dnes jej za přítomnosti 200 tisíc lidí blahořečil v zastoupení Svatého otce kardinál Angelo Amato.
„Nyní– píše v závěru svého poselství k beatifikaci arcibiskupa Romera – nastal čas k opravdovému národnímu smíření. Papež má účast na vašich nadějích a připojuje se k vašim modlitbám, aby vzklíčilo toto mučednické sémě a dalo sílu pravým synům a dcerám země, která hrdě nese jméno božského Spasitele světa.“

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.