Papež k rodičům: Vraťte se zpět k výchově svých dětí

20.5.2015 

Na Svatopetrském náměstí se dnes dopoledne sešlo asi 35 tisíc lidí ke generální audienci u Petrova nástupce. Papež František před jejím zahájením nejprve v bílém džípu objel všechny sektory vyhrazené účastníkům, aby je zblízka pozdravil. Potom pokračoval v cyklu katechezí o rodině a otevřel další její bytostné téma, totiž výchovu dětí.

Především je tu otázka? Jak vychovávat? Jaké tradice máme dnes svým dětem předávat? Intelektuální „kritici“ všeho druhu překřikují rodiče mnoha způsoby, aby chránili mladé generace před – skutečnými či domnělými – škodami působenými rodinnou výchovou. Rodina je obviňována mimo jiné z autoritářství, protekcionismu, konformismu a citové represe, která plodí konflikty.
Došlo skutečně k jakémusi rozkolu mezi rodinou a společností. Výchovná úmluva mezi společností a rodinou se ocitla v krizi, protože byla podkopána vzájemná důvěra. Příznaků je mnoho. Ve škole jsou například narušeny vztahy mezi rodiči a učiteli. Někdy se vyskytují vzájemná napětí a nedůvěra, přičemž důsledky přirozeně dopadají na děti. Na druhé straně narostlo množství takzvaných „odborníků“, kteří zaujali místo rodičů dokonce i v těch nejintimnějších aspektech výchovy. O citovém životě, osobnosti a vývoji, právech a povinnostech vědí tito „experti“ všechno: cíle, motivace a techniky. A rodiče mají jenom poslouchat, učit se a přizpůsobovat. Jsou zbaveni svých rolí a často trpí přetížeností a posesivitou ve vztahu ke svým dětem, takže je vůbec nekorigují. Stále více tíhnou k tomu, že je svěřují „expertům“ i v těch nejvíce delikátních a osobních aspektech jejich života, a sami se stavějí stranou. Rodičům tak hrozí, že se z života svých dětí sami vyřadí. A to je velice vážné!

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

V závěru generální audience Svatý otec obrátil pozornost k čínským katolíkům u příležitosti dne modliteb za církev v Číně:

24. května budou čínští katolíci v modlitbě prosit o přímluvu Pannu Marii, Pomocnici křesťanů, uctívanou v poutní svatyni v Šešan u Šanghaje. Soška, která je chována v této svatyni, znázorňuje Marii, která drží nad hlavou svého Syna a ukazuje ho světu s rozevřenou náručí v gestu lásky a milosrdenství. Také my budeme prosit Marii, aby stále pomáhala katolíkům v Číně být věrohodnými svědky této milosrdné lásky uprostřed svého lidu a žít v duchovní jednotě s Petrovou skálou, na které stojí církev.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.