Papež kanonizoval čtyři řeholnice

17.5.2015 

Na Svatopetrském náměstí se dnes konala kanonizace čtyř řeholních sester. Účastnilo se jí více než 40 tisíc poutníků a přítomny byly také oficiální delegace zemí, které se pojí k postavám nových světic.
Jsou jim Francouzka Jana Emilie de Villeneuve zakladatelka Kongregace sester Neposkvrněného Početí Panny Marie z Castres (1811-1854), Italka Marie Kristýna Brando (1856-1906) zakladatelka ženské Kongregace Victimarum Expiatricum a Sacramentatio Iesu a dvě řeholnice pocházející ze Svaté země: Maria Alfonzina Danil Ghattas (1843-1927) zakladatelka Kongregace sester posvátného růžence a Maria Baouardy (1846-1878), bosá karmelitka známá také jako Marie od ukřižovaného Ježíše.
Papež František ve své homilii hovořil o jednotě apoštolského dosvědčování zmrtvýchvstalého Krista a v samotném jejím závěru řekl:

Zůstávat v Bohu a v jeho lásce, zvěstovat tak slovem i životem Ježíšovo vzkříšení, dosvědčovat jednotu mezi námi a lásku vůči všem. Tak jednaly tyto čtyři světice, které byly dnes kanonizovány. Jejich zářivý příklad interpeluje také náš křesťanský život: jak dosvědčuji vzkříšeného Krista? To je otázka, kterou si musíme položit. Jak zůstávám v Něm? Jak přebývám v Jeho lásce? Jsem schopen rozsévat v rodině, pracovním prostředí a ve své komunitě sémě oné jednoty, kterou nám dal Kristus tím, že nám dal účast na trojičním životě?
Až půjdeme dnes domů, odnesme si s sebou radost z tohoto setkání se vzkříšeným Pánem; pěstujme v srdci závazek přebývání v Boží lásce, zůstávejme sjednoceni v Něm a mezi sebou, a jděme ve šlépějích těchto čtyřech žen, vzorů svatosti, k jejichž následování nás církev vybízí.

PLNÉ ZNĚNÍ homilie papeže Františka je ZDE

V závěru liturgie před modlitbou Regina Caeli Svatý otec krátce pozdravil všechny účastníky liturgie, zvláště oficiální delegace Palestiny, Francie, Itálie, Izraele a Jordánska, tedy zemí původu nových světic.
Petrův nástupce pak věnoval pozornost věřícím České republiky:

Myslím na věřící České republiky, kteří se shromáždili na poutním místě Svatý Kopeček u Olomouce, aby si připomněli dvacáté výročí návštěvy svatého Jana Pavla II.

Papež František mluvil o bohoslužbě, jejímž hlavním celebrantem a kazatelem byl krakovský arcibiskup, kardinál Stanislaw Dziwisz, bývalý osobní papežův sekretář, který při této příležitosti věnoval bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku relikvii sv. Jana Pavla II.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.