Papež k 200. výročí korunovace Matky Milosrdenství

10.5.2015 

Papež František dnes zaslal poselství do mariánské poutní svatyně Matky Milosrdenství v Savoně u příležitosti 200. výročí korunovace tamější mariánské sošky papežem Piem VII. Petrův nástupce v poselství adresovaném biskupovi tamější diecéze mons. Vittorio Lupimu píše:

„Ve šlépějích svého předchůdce Benedikta XVI. se duchovně vydávám do svatyně zbudované před necelými pěti stoletími v místech, kde se rolníkovi Antoniovi Bottovi ukázala Panna Maria, požádala jej o pokání a obrácení a rozloučila se s ním slovy: »Milosrdenství, nikoli spravedlnost«. Tato exhortace je více než kdy jindy aktuální pro naši dobu, která je zvláštním způsobem dobou milosrdenství.
Jednomyslná odpověď savonského lidu na výzvu Matky Boží způsobila opravdový »vodopád« nebeských milostí a stala se rovněž počátkem mnoha charitativních a sociálních děl, dosvědčujících, že duchovní a tělesné milosrdenství je nerozdělitelné.

V jedné velmi dramatické chvíli dějin Evropy, papež Pius VII., Napoleonem unesený a vězněný v Savoně, dostal povolení navštívit svatyni Naší Matky Milosrdenství a učinil zde slib, že až bude svobodný, vrátí se, aby zde vykonal slavnostní korunovaci její sošky, k čemuž došlo 10. května 1815. Potom 24. května téhož roku ustanovil svátek Panny Marie Pomocnice křesťanů. Matka Milosrdenství je vskutku všem svým dětem stále nablízku a podporuje ty, kdo se nacházejí v nebezpečí a trpí diskriminacemi a pronásledováními i v dnešní době.

Doufám proto, že blížící se Svatý rok Milosrdenství v celé církvi prohloubí a rozšíří zasvěcení Matce Milosrdenství, která v tomto kraji dala trvalé znamení svojí něhy a své blízkosti putujícímu Božímu lidu v tomto světě.“

Napsal papež František biskupovi Savony.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.