Petrův nástupce se setkal s biskupy z Mali

7.5.2015 

Petrův nástupce přijal dnes v rámci kanonické návštěvy ad limina šestičlennou biskupskou konferenci republiky Mali. V této zemi, přibližně 15 krát rozlehlejší než území České republiky a s přibližně stejným počtem obyvatel jako má naše vlast, tvoří křesťané přibližně 1% obyvatelstva. 90% procent tvoří muslimové a zbytek domorodá náboženství.
Biskupům vedeným mons. Jeanem Zerbo, arcibiskupem hlavního města Bamako, předal papež František jako obvykle text svojí promluvy a celé setkání věnoval osobnímu rozhovoru s nimi. Mali – píše se v papežském poselství církvi v této zemi – „prožívá již několik let vážné sociální a politické problémy ohrožující soužití různých etnických a náboženských složek společnosti, jejich soudržnost a tolerance má na tomto území obdivuhodnou tradici“.

Papež František tak narážel na problémy způsobené ozbrojenými stoupenci radikálního islámu a poděkoval biskupské konferenci za to, že si v této choulostivé situaci uchovala ducha mezináboženského dialogu, který se projevil společným úsilím křesťanů a muslimů o ochranu kulturního dědictví země, zvláště knihovny ve městě Timbuktu, jednom ze sedmi posvátných měst islámu, které založili Tuaregové v 10. století a kde teroristé před třemi roky zničili dvě vzácné historické památky.
Papež František zdůraznil také potřebu usilovat o hlubší přijetí hodnot křesťanské rodiny zejména v tamějším sociálním kontextu častých rozvodů a polygamie, dále o zlepšení postavení žen ve společnosti.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.