Římský biskup: Čím blíže budeme Kristu, tím jednotnější budeme mezi sebou

7.5.2015 

„Odpor proti zákonům, které ve jménu mylně pojaté tolerance brání občanům ve svobodném vyjadřování“ – je podle římského biskupa jedna z možností společného postoje církví a církevních společenství v Evropě. Papež František to řekl na dnešní audienci pro členy smíšené komise Konference evropských církví (CEC) a Rady evropských katolických biskupských konferencí (CCEE), vedených reverendem Christopherem Hillem a kardinálem Peterem Erdö. Tato smíšená komise, která zahrnuje katolická i nekatolická křesťanská společenství v Evropě má za cíl usnadňovat ekumenismus na Starém kontinentu. Papež ve své promluvě zmínil text vypracovaný Konferencí evropských církví a nazvaný Charta Oecumenica, což jsou směrnice pro růst spolupráce mezi církvemi na našem kontinentu, a řekl, že ekumenická spolupráce je přes všechny těžkosti součástí procesu smíření a společenství, které od křesťanů požaduje Pán.

Koncilní dekret o ekumenismu Unitatis redintegratio praví, že rozdělení mezi křesťany „poškozuje svatou věc hlásání evangelia všemu stvoření“ (č.1). Zřetelně to vychází najevo například tehdy, když církve a církevní společenství v Evropě prezentují odlišné pohledy na důležité antropologické a etické otázky.

Papež proto vybídnul ke společným reflexím ve světle Písma svatého a sdílené tradice, aby bylo možné odpovědět na otázky, které současná společnost klade křesťanům. „Čím blíže budeme Kristu, tím jednotnější budeme mezi sebou,“ řekl papež.

Dnes církve a církevní společenství v Evropě čelí novým a rozhodujícím výzvám, na které mohou dát účinné odpovědi jedině tehdy, budou-li mluvit jedním hlasem. Myslím např. na tu, kterou klade zákonodárství, jež ve jménu špatně interpretovaného principu tolerance brání občanům svobodně vyjadřovat a mírumilovně i legitimně praktikovat vlastní náboženská přesvědčení.

Papež dále poukázal na to, že církve a církevní společenství v Evropě mají povinnost spolupracovat na prosazování solidarity a pohostinnosti v souvislosti s postojem, kterým se Evropa pokouší čelit dramatické a často tragické migraci tisíců lidí prchajících před válkami, pronásledováním a bídou.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.