Nový způsob sjednocení s Ježíšem

3.5.2015 

Promluva papeže Františka před Regina Caeli, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry, dobrý den!

Dnešní evangelium představuje Ježíše během Poslední večeře, ve chvíli, kdy ví, že Jeho smrt se blíží. Přišla Jeho hodina. Naposledy je se svými učedníky a chce tedy dobře vtisknout do jejich mysli jednu zásadní pravdu: i když už nebude fyzicky mezi nimi, mohou s Ním zůstat sjednoceni novým způsobem a přinášet tak hojné plody. Všichni můžeme být sjednoceni s Ježíšem novým způsobem. A v čem tento nový způsob spočívá? Kdyby někdo ztratil toto spojení s Ním, toto společenství s Ním, stal by se pro komunitu neplodným, ba škodlivým. V čem tedy spočívá tento nový způsob? K jeho vyjádření Ježíš používá obraz vinného kmene a ratolestí a říká: „Jako ratolest nemůže nést ovoce sama od sebe, nezůstane-li na kmeni, tak ani vy, nezůstanete-li ve mně. Já jsem vinný kmen, vy jste ratolesti“ (Jan 15,4-5). Tímto přirovnáním nás Ježíš učí, jak zůstávat v Něm a jak máme být spojeni s Ním, třebaže už není přítomen fyzicky.

Ježíš je vinný kmen a skrze Něho – jako míza ve stromu – přichází k ratolestem samotná Boží láska, Duch svatý. Ano, my jsme ratolesti, a tímto podobenstvím nám Ježíš umožňuje chápat, jak důležité je zůstávat ve spojení s Ním. Ratolesti nejsou soběstačné, ale jsou naprosto závislé na vinném kmeni, ve kterém je zdroj jejich života. Tak je tomu s námi křesťany. Křtem jsme naroubováni na Krista, dostali jsme od Něho dar nového života a můžeme zůstávat v životodárném společenství s Kristem. Je třeba, abychom zůstávali věrni křtu a rostli v přátelství s Pánem pomocí modlitby, každodenní modlitby, nasloucháním a chápáním Jeho Slova, čtením evangelia, účastí na svátostech, zejména na eucharistii a smíření.

Je-li někdo důvěrně spojen s Ježíšem, požívá darů Ducha svatého, kterými jsou – jak nám říká svatý Pavel – „láska, radost, pokoj, shovívavost, vlídnost, dobrota, věrnost, tichost a zdrženlivost“ (Gal 5,22). To jsou plody, které přicházejí, pokud zůstáváme sjednoceni s Ježíšem. Takto sjednocený člověk potom přináší mnoho užitku bližnímu i společnosti a je křesťanem. Z těchto příznaků lze totiž poznat, zda je někdo opravdovým křesťanem, podobně jako se podle plodů pozná strom. Plody tohoto hlubokého spojení s Ježíšem jsou podivuhodné: celá naše osoba je přetvořena milostí Ducha: duše, inteligence, vůle, city a také tělo, protože jsme spojením ducha i těla. Dostává se nám tak nového způsobu bytí, Kristův život se stává naším životem. Můžeme myslet jako On, jednat jako On, vidět svět i věci Ježíšovýma očima a v důsledku toho můžeme mít rádi svoje bratry, počínaje těmi nejvíce chudými a trpícími jako to činil On, mít je rádi svým srdcem a přinášet světu plody dobroty, lásky a pokoje.

Každý z nás je ratolestí tohoto jediného kmene a všichni společně jsme povoláni nést plody této stejné příslušnosti ke Kristu a církvi. Svěřme se přímluvě Panny Marie, abychom mohli být živými ratolestmi v církvi a důsledně dosvědčovat svoji víru – důslednost života a smýšlení, života a víry – vědomi si toho, že všichni - každý podle svého povolání – máme účast na jediném spásonosném poslání Krista.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.