Papež přijal poutníky jihoitalské diecéze Isernia

2.5.2015 

Dopoledne papež František přijal poutníky z diecéze Isernia, rodiště papeže Celestýna V., které navštívil loni v červenci. 7 tisíc věřících této diecéze přišlo papeži oplatit návštěvu a bouřlivě jej přivítali v aule Pavla VI.:

Dobrý den vám všem! Když jsem při příchodu uviděl vaši radost, tak jsem trochu pochopil, proč se papež Celestin V. necítil dobře v Římě a vrátil se k vám… Kvůli vaší radosti!

- poznamenal papež František s odkazem na odstoupení papeže Celestýna V. z úřadu římského biskupa roku 1294. Vzápětí však přešel k současnosti a poznamenal, že i přes radostnou atmosféru dnešního setkání nemůže zapomenout na četné a vážné problémy tamějšího kraje, totiž na chronický problém nezaměstnanosti a to zejména mladých lidí, nedostatek odpovídajících služeb pro nemocné, staré a postižené lidi a pro rodiny vůbec:

Tato zneklidňující scéna vyžaduje nezbytnou všeobecnou mobilizaci, která sjednotí snahy obyvatel, institucí, soukromých a občanských iniciativ. Nelze odkládat konkrétní kroky k vytvoření nových pracovních míst, aby tak zvláště mladým byla umožněna seberealizace poctivou prací. Je zapotřebí hledat pracovní místa, protože práce propůjčuje důstojnost.

V souvislosti s probíhajícím Celestýnským jubilejním rokem připomínajícím tisíc let od narození zmíněného středověkého papeže, Petrův nástupce zdůraznil, že jubileum je příležitost návratu ke Kristu a evangeliu, ke smíření s Bohem i s lidmi:

Je krásné smířit se. Je krásné, když v duši, rodině a městě vládne pokoj. Vaše diecézní jubileum je přípravou na mimořádný Svatý rok Milosrdenství. Každá farní komunita je povolána být privilegovaným místem naslouchání a hlásání evangelia, domem modlitby usebraným při eucharistii, pravou školou společenství, kde vřelost lásky převažuje nad pokušením povrchní a vyprahlé religiozity.

V závěru pak poutníky této jihoitalské diecéze papež František povzbudil připomínkou neklamné naděje, kterou zakládá Zmrtvýchvstalý Kristus a umožňuje tak překonat těžkosti nynější doby vzájemnou solidaritou.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.