Ekumenismus není opce, řekl papež členům anglikánsko-katolické komise

30.4.2015 

V brzké době se očekává vydání pěti společných deklarací, které jsou výsledkem druhé fáze anglikánsko-katolického dialogu, zdůraznil papež při dnešním setkání se členy mezinárodní anglikánsko-katolické komise. Tato komise vznikla roku 1966 po setkání Pavla VI. s tehdejším anglikánským primasem Michaelem Ramseyem.

“Vaše práce nám připomíná, že ekumické vztahy a dialog nejsou v životě církví druhořadé. Úsilí o jednotu není opční a odchylnosti, které nás rozdělují, nelze považovat za nezbytnost. Někdo by si po padesáti letech přál výraznější výsledky v otázce naší jednoty. Navzdory obtížím však nesmíme propadnout sklíčenosti, nýbrž musíme ještě více důvěřovat moci Ducha svatého, který nás může uzdravit, smířit a učinit to, co se lidsky zdá nemožné.“

Papež opětovně poukázal na ekumenismus krve v době současné i minulé a jmenovitě uvedl ugandské mučedníky, z jedné poloviny anglikány, z druhé katolíky. „Krev těchto mučedníků prosytí novou éru ekumenického úsilí“, prohlásil římský biskup.

“Svědectví těchto našich bratří a sester nás vyzývá k ještě většímu spojení s evangeliem a ke snaze o rozhodné naplnění Pánova záměru s jeho církví. Svět dnes naléhavě potřebuje společné a radostné svědectví křesťanů – od ochrany lidského života a jeho důstojnosti až po úsilí o mír a spravedlnost“.

Společně prosme o dary Ducha svatého, abychom dokázali odvážně reagovat na „znamení časů“, loučil se papež František se členy mezinárodní anglikánsko-katolické komise.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.