Papež: Křesťanský zárodek rovnosti manželů musí nést nové plody

29.4.2015 

Na Svatopetrském náměstí se dnes sešlo na 40 tisíc lidí ke generální audienci Svatého otce. Petrův nástupce pokračoval v cyklu katechezí o rodině a otevřel dnes téma manželství. Mimo jiné papež řekl:

Nejvíce přesvědčivým svědectvím o požehnání křesťanského manželství je dobrý život křesťanských manželů a rodiny. Není lepšího způsobu vyjádření krásy této svátosti! Bohem posvěcené manželství chrání onen svazek muže a ženy, který Bůh požehnal již na počátku stvoření, a je zdrojem pokoje a dobra po celý manželský a rodinný život. Tato velká důstojnost svazku muže a ženy v prvních dobách křesťanství vedla například k odstranění nešvaru, který byl tehdy považován za zcela normální, totiž práva manželů rozejít se s manželkou a to z pohnutek naprosto lichých a ponižujících. Evangelium rodiny, evangelium, které právě tuto svátost zvěstuje, překonalo tuto zavedenou kulturu rozvodu.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Papež František na konci generální audience v závěrečných pozdravech určených mládeži, nemocným a novomanželům připomněl dnešní svátek sv. Kateřiny Sienské, patronky Itálie a Evropy a učitelky církve:

Pozdravme aplausem naši patronku! Její život ať vám, drazí mladí, umožní rozumět smyslu života zaměřeného k Bohu; její skálopevná víra ať pomůže vám, nemocným, důvěřovat v Pána ve chvílích soužení; a její síla ať ukáže vám, novomanželům, hodnoty, které v rodinném životě skutečně platí.

Po společné modlitbě Otče náš papež František všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.