Petrův nástupce dnes vysvětil devatenáct kněží

26.4.2015 

„Nekázat nudně“, „nikdy neodmítat křest tomu, kdo jej žádá“, „být milosrdní“ a „snažit se líbit Bohu a nikoli sami sobě“ – to jsou hlavní doporučení Svatého otce z homilie, kterou pronesl při dnešní liturgii v bazilice sv. Petra. Papež také dnes, jak má při těchto příležitostech ve zvyku, ve svém kázání četl a komentoval homiletický vzor, který je uveden v italském vydání římského pontifikálu.

Třináct nových kněží je diecézních. Devět je z římského semináře Neokatechumenátní cesty Redemptoris Mater, tři jsou ze semináře římské diecéze a jeden z římského semináře Madonny del Divino Amore. Čtyři novokněží patří k řeholní kongregaci Rodiny učedníků, založené v roce 1931 v Itálii, a pocházejí z Madagaskaru (2) a Peru (2). Jeden je chorvatský františkán a jeden kněz je syrsko-malabarského ritu z indické diecéze Thamarassery.

Svěcencům papež František vysvětlil, že se „službou posvátnému učení budou podílet na Ježíšově poslání“, když budou „rozdávat všem Boží Slovo“, kterého se jim dostane „čtením a rozjímáním“:

Ať vaše homilie nejsou nudné. Dosáhnou k srdci lidí, když budou vycházet z vašeho srdce a budete jim říkat to, co sami nosíte v srdci. Tak se podává Boží Slovo a tak bude vaše učení radostné a věřícím v Krista bude oporou. Vůně vašeho života ať je svědectvím, protože příklad povzbuzuje, ale slova bez příkladu jsou prázdná, jsou pouhými idejemi, nikdy neosloví srdce a spíše uškodí, nepřinesou užitek.

Papež František dále zdůraznil, že jako kněží budou pokračovat v „Pánově díle posvěcování“. Mše – řekl – „není umělým rituálem, nesmí se sloužit uspěchaně, protože je účastí na tajemství smrti a vzkříšení Páně“:

Křtem budete připojovat k Božímu lidu nové věřící. Nikdy neodmítejte křest tomu, kdo o něj žádá! Svátostí pokání budete odpouštět hříchy jménem Krista a církve. A já vás jménem Pána Ježíše Krista a Jeho svaté nevěsty církve žádám, abyste neochabovali v milosrdenství. Ve zpovědnici jste proto, abyste odpouštěli a nikoli odsuzovali. Napodobujte Otce, který se v odpouštění nikdy neunaví.

Papež vybídl také k „radostnému prokazování skutků upřímné lásky“, neboť v tom spočívá „Kristovo kněžské dílo“:

Mějte pouze jediný úmysl, totiž líbit se Bohu, a nikoli sobě samým. Je ošklivé, když se kněz chce líbit sobě samému a naparuje se.

Vaším závazkem – řekl dále Petrův nástupce novokněžím – je „sjednocovat věřící v jediné rodině; musíte být služebníky jednoty v církvi, v rodině“.

Vždycky mějte před očima příklad Dobrého pastýře, který nepřišel, aby si nechal sloužit, ale aby sloužil; nikoli proto, aby žil v pohodlí, ale aby vycházel hledat a zachraňovat to, co bylo ztraceno.

Řekl mimo jiné papež František v bazilice sv. Petra během dnešní liturgie, při níž udělil kněžské svěcení devatenácti jáhnům.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.