Zahájen výstav Turínského plátna

20.4.2015 

V Turínském dómu byla tuto neděli vystavena známá tamější relikvie pohřebního plátna. Výstav vyhlásil tamější arcibiskup Cesare Nosiglia v souvislosti s 200. výročím narození dona Boska a potrvá až do 24. června. Od roku 2000 je to již třetí výstav. Vstupenka je bezplatná, ale je nutné si ji předem rezervovat prostřednictvím internetových stránek. Svatý Jan Pavel II. řekl o Turínském plátnu, že je „zrcadlem evangelia“ a „provokuje rozum“. Turínský arcibiskup se odvolává právě ke slovům tohoto papeže z roku 1998:

»Protože se nejedná o věc víry, církev není kompetentní vydávat prohlášení o historických a vědeckých bádáních nad tímto plátnem. Církev vybízí k jeho studiu bez předsudků, které vydávají za samozřejmé výsledky, jež samozřejmé nejsou.« Církev proto v těchto aspektech neklade žádná omezení, ale také je neabsolutizuje, protože pro nás je zajímavé, že toto plátno evidentně odráží evangelia. A namísto četby psaného evangelia, lze evangelium vidět na tomto plátnu. Je to nástroj, který pomáhá vstoupit do velkého tajemství utrpení a smrti Páně a vnímat nezměrnost Jeho lásky. Proto jsou před Turínským plátnem lidé nezřídka dojati. Proto se koná tento výstav, nikoli proto, aby se řeklo „je pravé“ nebo „není pravé“. To je vedlejší.

Říká turínský arcibiskup Nosiglia v souvislosti se včerejším výstavem této relikvie, kterou navštíví 21. června papež František, jak to včera sám zmínil ve svém poledním vystoupení před mariánskou velikonoční modlitbou Regina caeli na Svatopetrském náměstí.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.