Papež o další tragédii ve Středozemním moři

19.4.2015 

Přibližně 50 tisíc lidí se shromáždilo na Svatopetrském náměstí k polední mariánské velikonoční modlitbě Regina caeli a vyslechli si pravidelnou promluvu papeže, který se zamýšlel nad tím, v čem spočívá svědectví, a mimo jiné řekl:

Obsahem křesťanského svědectví není teorie, ideologie či složitý systém předpisů a zákazů anebo nějaký moralismus, nýbrž spásonosné poselství, konkrétní událost, ba přímo Osoba, kterou je vzkříšený Kristus, živý a jediný Spasitel všech. Mohou Jej dosvědčovat ti, kdo s Ním mají osobní zkušenost v modlitbě a v církvi prostřednictvím putování, které má svůj základ ve křtu, svoji potravu v eucharistii, svou pečeť v biřmování a svoji neustálou konverzi ve svátosti pokání. Díky tomuto putování ustavičně vedenému Božím Slovem se může každý křesťan stát svědkem vzkříšeného Ježíše. A jeho svědectví je tím věrohodnější, čím více vyzařuje ze způsobu života, který je evangelní, radostný, odvážný, mírný, mírumilovný a milosrdný. Pokud se však křesťan nechá unést pohodlností, samolibostí a egoismem, pokud se stává hluchým a slepým k tolika bratřím, kteří se ptají na „vzkříšení“, jak může komunikovat živého Ježíše, jak může komunikovat osvobozující moc živého Ježíše a Jeho nekonečný jemnocit?

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před Regina Caeli je ZDE

Potom Svatý otec obrátil pozornost k další tragédii ve vodách Středozemního moře, kde se asi šedesát mil od libyjského pobřeží převrhnula přetížená loď s migranty. V moři se tak utopilo přibližně sedm set lidí:

Pociťuji hlubokou bolest nad touto tragédií a ujišťuji svojí modlitbou za zemřelé a za jejich rodiny. Důrazně apeluji na mezinárodní společenství, aby rozhodně a neprodleně zasáhlo a předešlo tak opakování podobných tragédií. Jde o muže a ženy, naše bratry a sestry, kteří hledají lepší život, trpí hladem, pronásledováním, nemocemi a vykořisťováním; jsou oběťmi válek a touží po životě. Hledají štěstí. Vybízím k soukromé tiché a pak společné modlitbě za tyto bratry a sestry. Zdrávas Maria…

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.