Italští biskupové: Evropa a USA si myjí ruce před dramatem migrace

17.4.2015 

Migrační vlna posledních dní si vyžádala další oběti – dvanáct křesťanů z Nigérie a Pobřeží slonoviny utonulo v mezinárodních vodách, kam je hodili spolucestující ze Senegalu a Ghany. Důvod? Strhla se hádka a křesťané se modlili ke „špatnému Bohu“. Sekretář Italské biskupské konference, mons. Nunzio Galantino, mluví o zbarbarštění a vyhrocující se manipulaci s náboženstvím.

“Dalo se to očekávat. Diskurs, který se dosud odehrával na ideologické rovině a jehož ideologie přiživovala chování některých více či méně strukturovaných skupin, sdružení a klanů, se nyní přenáší na nejnižší rovinu individuálních kontrastů. Jde tu o určité vymáhání a vytváření protikladů, které se bohužel zakládají na náboženství, aniž by s ním měly cokoli společného. Myslím, že je to další krok ke zbarbarštění a manipulaci náboženství. Pokud lidé, kteří sdílí jednu loď a snaží se doplout do nadějnějšího místa, využívají své náboženské krédo k tomu, aby měli převahu, znamená to, že došlo k vnitřnímu přijetí určitého typu uvažování“.

Chudí zabíjejí chudé a Evropa tomu přihlíží. Evropský komisař pro migraci Dimitris Avramopoulos prohlásil, že „situace se v příštích měsících ještě zhorší, avšak Brusel nemá dostatek fondů ani politickou podporu proto, aby zahájil záchranné operace. Italská policie v souvislosti s vraždou dvanácti křesťanů zatkla patnáct údajných pachatelů. Vyšetřování zločinu, kterého se dopustili cizí státní příslušníci proti jiným cizincům mimo italské pobřežní vody, schválil italský ministr zahraničí.

“Je jisté, že s těmito dramatickými problémy nelze nakládat tak, jak se to dělalo odjakživa. Jsou nezbytné jiné způsoby myšlení, jednání, vzájemného porozumění. Nyní nám nabízejí dvě alternativy – buď rezignovat nebo válčit. Je vůbec možné, že státy, které mají takovou úroveň poznání a tolik organizační energie nedokáží vymyslet jiný zásah než ozbrojený anebo ukazují svou bezmocnost? Mám dojem, že je to elegantní způsob, jak si umýt ruce před dramatem, které pro Itálii bude stále nesnesitelnější. Očekávám, že Spojené státy americké a Evropa pronesou sebekritické slovo – stačilo by jedno jediné! – o tom, co způsobily v minulých letech. Jsme-li seriózní, musíme připustit, že migraci podpořil, ne-li přímo podnítil, náš neobezřetný zásah ve výchozích zemích. Postupně zjišťujeme, že jsme v nich hledali jen vlastní zájmy, dosti vzdálené exportu hodnot a demokracie!“

Uvedl pro naše mikrofony sekretář Italské biskupské konference.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.