Petrův nástupce přijal členy Keňské biskupské konference

16.4.2015 

Odsoudit jakoukoliv formu násilí, která se ospravedlňuje Božím jménem, a být vzory smíření, spravedlnosti a pokoje – k těmto postojům papež František vyzývá biskupy Keňské biskupské konference, které dnes přijal v rámci jejich kanonické návštěvy ad limina. Papež jako obvykle čas audience věnoval osobnímu rozhovoru a rozdal biskupům předem napsanou promluvu. V jejím úvodu poznamenává, že návštěva Říma je pro mnohé z keňských biskupů vzpomínkou na vlastní bohoslovecká studia, která strávili ve Věčném městě. Také dnes jsou mnozí seminaristé z vaší země velkým zdrojem pro církev a výmluvným znamením Boží dobroty, píše papež. Jejich dobrá vůle se však má střetávat s hlubokou, bohatou a různorodou formací, podotýká dále. Je nezbytné vést budoucí kněze jasně a silně, avšak zároveň s něhou a soucitem, aby zůstali věrni svým slibům.

Papež keňskou církev nabádá, aby nezasahovala do světského dění, nýbrž aby vyzývala politické vůdce k dodržování morálních principů a podpoře obecného dobra při budování společnosti. Sama církev má jít příkladem v tom, že nabídne důsledné svědectví života a bude se stavět proti korupci a zneužívání moci. Papež biskupům připomíná, aby se nebáli svého prorockého hlasu, ale naopak s předsvědčením hlásali moudrost církve. Poselství Svatého otce keňské církvi neopomíná nedávné tragické události. František se modlí za oběti atentátu na univerzitní kolej v Garisse a za všechny oběti teroristických činů v Keni i jiných afrických zemích. Pomocný biskup Garissy, mons. Joseph Alessandro, popisuje nárůst extrémismu ve své diecézi.

”Naše oblast se odjakživa vyznačovala konflikty mezi jednotlivými kmeny, ale v posledních čtyřech měsících přibývají útoky teroristické somálské skupiny al-Šabáb. V naší diecézi došlo ke trojici masakrů – dva z nich tito teroristé vykonali před vánocemi. Přepadli autobus, který vezl cestující z města na vánoční svátky a oddělili křesťany od muslimů. Muslimové mohli odejít, zatímco 27 katolíků a protestantů zastřelili. Totéž se před vánoci odehrálo v jednom kamenolomu, kde zemřelo 38 křesťanů. K poslednímu krveprolití došlo na Velký pátek na univerzitě v Garisse, kam teroristé vnikli, zajali rukojmí a všechny pozabíjeli.”

Jak na tyto události reaguje církev?

”Jako katolická církev jsme již před rokem zahájili program mezináboženského dialogu mezi křesťany – nejenom katolíky – a muslimy. Podařilo se nám uspořádat setkání různých skupin představitelů, imámů a podobně s pastory evangelických církví a s našimi kněžími. Zapojili jsme také ženská hnutí, která na komunitu mají velký vliv. Setkání slouží k vzájemnému poznávání, dokazují, že je možné společně žít, pracovat a hrát si, nehledě na věroučné a náboženské rozdíly.”

Uvedl keňský biskup po dnešní audienci u papeže Františka.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.