Zemřel kardinál Roberto Tucci, SI

15.4.2015 

Včera večer v Římě odešel na věčnost kard. Roberto Tucci, který by se 19. dubna dožil 94 let. Člen Tovaryšstva Ježíšova byl dlouholetým ředitelem časopisu Civiltá Cattolica a Vatikánského rozhlasu. Jako rozhlasový ředitel doprovázel Jana Pavla II. na všech jeho zahraničních apoštolských cestách počínaje návštěvou Mexika roku 1979. Později se stal organizátorem zahraničních papežských cest.

Papež František zaslal soustrastný telegram generálnímu představenému jezuitů, O. Adolfu Nicolásovi, ve kterém s vděčností vzpomíná na cennou práci, kterou zesnulý kardinál po mnohá desetiletí vykonával pro Svatý stolec. Petrův nástupce mluví o dynamickém a činorodém životě kardinála Tucciho, který se vyznačoval velkorysým a koherentním naplněním řeholního povolání. Byl to řeholník pozorný vůči potřebám druhých lidí a pastýř věrný evangeliu a církvi, podle vzoru sv. Ignáce, píše papež František v kondolenci.

Pohřeb kardinála Tucciho bude v pátek 17. dubna odpoledne ve Vatikánské bazilice. Zádušní mši bude sloužit děkan kardinálského sboru, kardinál Angelo Sodano, a obřad posledního rozloučení papež František. Po úmrtí kard. Tucciho čítá kardinálské kolegium 224 členů, z toho 122 volitelů. Tři jezuitští kardinálové (Darmaatmadja, Korec,Vanhoye) již nemají právo volit papeže.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.