V roce 2014 zachránilo italské vojenské námořnictvo 150 tisíc migrantů

13.4.2015 

Dobré povětrnostní podmínky a klidné moře podnítily hromadný odjezd migrantů ze severoafrických břehů. V libyjsko-italských vodách pak chatrným a přetíženým plavidlům poskytují pomoc pobřežní hlídky italského vojenského námořnictva. Pouze za minulý víkend italští námořníci doprovodili z moře na Sicílii 5629 migrantů, vysvětluje pro Vatikánský rozhlas kapitán Filippo Marini:

”Jenom za neděli jsme zasahovali u dvaceti dvou lodí a člunů. Do operace byly zapojeny čtyři lodní jednotky a jeden letoun pobřežní hlídky, loď vojenského námořnictva Orion, islandská hlídková loď, začleněná do mezinárodní operace Triton, a dva motočluny italské finanční policie. Zároveň jsme použili devět nákladních plavidel pobřežní hlídky. Zatímco spolu mluvíme, probíhá dalších 14 záchranných operací. Dnes za sebou máme velice složitý zásah u plavidla, které se převrátilo 80 mil severně od libyjských břehů. Podařilo se zachránit 144 cestujících a vylovit z moře devět mrtvých těl. Co nejdříve budou všichni dopraveni na Sicílii.”

Uvedl kapitán italské pobřežní hlídky. Jen za loňský rok Itálie zachránila v mezinárodních vodách nejméně 150 tisíc migrantů.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.